10 C
Sarajevo
19.04.2024

Tači ispitivan čak tri puta, u dokumentima tužilaštva “obmanuo javnost”

 

Pre nego javno saopštenog, četvorodnevnog ispitivanja u Hagu između 13. i 16. jula, Tači je ispitan i 12. decembra, odnosno 13. i 14. januara, pokazuju dokumenta Tužilaštva, kada je u zahtevu za hapšenje objašnjeno i da je Hašim Tači obmanuo javnost, kada je 1. aprila u jednom intervjuu kazao da nije ispitan, prenosi Kossev.

Poslednje, i jedino javnosti predočeno ispitivanje Tačija, bilo je, kako se sada saznaje, organizovano na zahtev Tačijevih advokata.

- OGLAS -

Štaviše, transkript Tačijevog svedočenja iz januara ove godine, deo je dokumentacije koju je Specijalizovano tužilaštvo podnelo sudu kao propratnu dokumentaciju uz optužnicu predatu na razmatranje 24. aprila ove godine.

Više informacija o detaljima ovog svedočenja je redigovano, ali Specijalizovani tužilac, Džek Smit, u podnesku sudu podseća da je: „Tokom tog saslušanja Tači priznao da je, između ostalog, priznao da je bio prisutan u [redigovano] vreme kada je bio pritvoren i maltretiran [redigovano], priznao da je znao da su [redigovano] bili prebijani i prepoznao da je saopštenje bilo izdato od strane Generalnog štaba OVK“, stoji u dokumentu Tužilaštva.

Međutim, nakon što je obavešten o podizanju optužnice protiv njega, advokat Hašima Tačija je kontaktirao Tužilaštvo, te je ispitan i jula 2020.

„Tokom tog saslušanja, gospodin Tači je dao niz navodnih ‘objašnjenja’ o svom ranijem saslušanju i odgovorio na dodatna pitanja Kancelarije specijalizovanog tužioca. Među mnogim drugim opštim poricanjima, on je, između ostalog tvrdio da nije postojala tajna služba OVK, niti da su glavni štab OVK ili privremena vlada ikada funkcionisali, osim što su postojali samo na papiru“, stoji u dokumentu.

Takođe je dao nekoliko objašnjenja u vezi sa događajima koje je prethodno priznao – da je samo bio upoznat sa navodima o tome da je nauđeno [redigovano]; odnosno da mu nije rečeno da im je nauđeno, već da je mislio da su loše stvari nastale kao rezultat bombardovanja Srbije, a ne da su u vezi sa [redigovano]; i najzad da je saznao da im se ništa nije dogodilo, tvrdeći da se ono o čemu mu je rečeno da se događalo, zapravo nije događalo.

Tužilaštvo je ovo, poslednje svedočenje Tačija označilo kao „činjenično malo verovatnim“ i „kontradiktornim postojećim dokazima“ i premda su u „interesu pravde“ podneli i ove transkripte sudu kako bi mogli da ih pregledaju i imaju u vidu pre donošenje odluke o potvrđivanu optužnice koja tada još uvek nije bila donešena, zatražili su sudu da ih ipak ne uzme kao relevantne.

Tužilaštvo: Tači obmanuo javnost

U drugom dokumentu, podnetom maja ove godine, tužilaštvo navodi i da je Hašim Tači obmanuo javnost kada je u aprilu ove godine u intervjuu za Zeri kazao da nije ispitan od strane Specijalizovanog tužilaštva.

„Tači je od tada javno lagao u kojoj meri je bio lično uključen u (istragu prim.red.) Kancelarije specijalizovanog tužilaštva“.

U fusnoti ovog navoda objašnjeno je da je Tačiju uručen poziv za saslušanje još 17. novembra 2019., a da se on prvi put na saslušanju u Hagu pojavio 12. decembra 2019.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA