11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

Rusija šalje vojna pojačanja u sjevernu Siriju

Razmještaj novih snaga dolazi uoči razgovora u južnoj Rusiji u utorak između ruskog ministra vanjskih poslova  Sergeja Lavrova i njegovog turskog kolege Mevluta Cavusoglua.

Sirija, gdje Moskva i Ankara podržavaju suprotstavljene strane, jedna je od tema o kojima će raspravljati dvojica šefova diplomatije.

Borbe između boraca koji uživaju tursku podršku i kurdskih snaga izbile su u blizini grada Ain Issa u sjevernoj Siriji u ovom mjesecu. Ain Issa nalazi se duž autoputa M4 koji povezuje velike sirijske gradove  i duž koga  se odvijaju zajedničke rusko-turske vojne patrole.

- OGLAS -

Turske snage i njihovi sirijski pobunjenički saveznici zauzeli su teritorije u toj regiji u ofanzivi u prošloj godini protiv kurdske milicije YPG koja drži velike površine sjeverne i istočne Sirije.

Rusko ministarstvo odbrane navodi u saopćenju da je poslalo još vojnih policajaca u regiju u nedjelju.

– Uočavamo nestabilnu situaciju u regiji Ain Isse – navodi se u saopćenju.

Tokom ranijih pregovora s turskom stranom sporazumi su postignuti o uspostavi zajedničkih rusko-sirijskih nadzornih položaja. Dodatne jedinice ruske vojne policije stigle su u regiju Ain Isse u nedjelju, u namjeri stabiliziranja situacije – dodaje rusko ministarstvo.

Moskva, čiji borbeni avioni također patroliraju regijom, pozvala je obje strane da prekinu s  međusobnim granatiranjima i da umire situaciju.

Ministarstvo je saopćilo kako ruska vojska nije uočila granatiranja koje izvode proturski borci u proteklih 24 sata, prenosi Reuters.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA