Sport
Asovi velikog srca: Đoković, Nadal i Federer napravili plan za pomoć slabije rangiranim teniserima Novak Đoković je veliki teniser, ali i čovjek velikog srca, uvijek spreman da pomogne.
# SCS

Novak Đoković je veliki teniser, ali i čovjek velikog srca, uvijek spreman da pomogne.

Od početka pandemije korona virusa najprije je uputio pomoć svojoj zemlji, zatim donirao i drugima, poput bolnice u Bergamu, a sada je sa ostalim članovima “velike trojke” Rafaelom Nadalom i Rogerom Federerom napravio plan za pomoć slabije rangiranim teniserima koje je suspenzija sezone najviše pogodila jer su ostali bez prihoda.

Srbijanski teniser je poslao pismo svim igračima na ATP Turu kako bih ih obavijestio o kakvoj pomoći se radi i kako bi ona trebala biti sakupljena i distribuirana.

Novinar Tennis TV John Wertheim prenio je glavne dijelove tog pisma.

Ovo je ono što smo predložili. Najboljih 100 na svijetu u singlu i najboljih 20 u dublu će učestvovati u finansijskoj podršci Fonda slabije plasirane tenisera. Najboljih pet na svijetu donirat će 30.000 dolara, od 5. do 10. mjesta izdvojit će 20.000, od 10. do 20. 15.000 dolara, teniseri rangirani od 20. do 50. doniraće 10.000 dolara, dok će oni od 50. do 100. uplatiti 5.000 dolara u fond. Najboljih 20 u dublu doniraće 5.000 dolara, totalna suma bi trebalo da bude 1.050.000 dolara. Kada na to dodamo sumu koju bi trebalo da donira ATP, a potom i grand slamovi, bit će to suma od oko četiri do četiri i po miliona dolara”, stoji u pismu Đokovića.

Međutim to nije sve. Razmatralo se i mnogo šire, ukoliko bude moguće odigravanje turnira do kraja sezone.

Roger, Rafa i ja predložili smo da 50 posto od nagradnog fonda završnog turnira u Londonu (ako se odigra u novembru/decembru) ide u Fond. Ne znamo da li će se odigrati turnir i ako se ne odigra, onda bi isto trebalo da se uradi na Australian Openu 2021. godine. I ne samo nas trojica, već svi koji budemo učestvovali na završnom turniru sezone ili Australian Openu trebalo bi da doniramo ono što smo osvojili. To je fer način da svi učestvuju”, jasno je poručio Novak Đoković.

Prethodnih sedmica mnogi teniseri, ali i teniserke javno su se požalili da su u problemima zbog suspenzije sezone, što su Đoković, Nadal i Federer ozbiljno shvatili i odmah riješili da priskoče u pomoć.

(SCS)

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.