11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

Muzej 505. viteške brigade čuva uspomenu na slavnu bužimsku brigadu (VIDEO)

U Muzeju se nalaze fotografije svih šehida 505. viteške brigade koji su položili živote u odbrani države BiH, oružje s kojim smo započeli borbu, uniforme koje su koristili, zatim radna soba rahmetli brigadnog generala Izeta Nanića i još dosta ratnih fotografija i eksponata.

“Muzej sobu” u Bužimu, koja je vremenom pretvorena u Muzej 505. viteške brigade, osnovala je ratne 1994. godine Informativna službe 505. viteške bužimske brigade, po naredbi generala Izeta Nanića.

Među izloženim eksponatima, posebno mjesto u Muzeju pripada autentičnoj radnoj sobi generala Izeta Nanića, odjeći i obući, knjigama, predmetima iz svakodnevnog života, kao i mnogim drugim stvarima koje evociraju uspomenu na lik i djelo ovog najznamenitijeg Bužimljanina.

- OGLAS -

-Uspjeli smo da sačuvamo arhivsku građu i da imamo šta ponuditi našim posjetiocima, da vide ratni put 505-te viteške motorizovane brigade – kazao je voditelj Muzeja Bećo Kovačević.

Pogibijom generala Nanića u augustu 1995. godine i “Spomen soba” je osjetila znatnu transformaciju, tako da to više nije bila samo priča o 505. brigadi i njenom ratnom putu, već i o Izetu Naniću kao personifikaciji te brigade.

“Muzej soba” je od tada dobila dvostruki cilj, a to je sjećanje na dane borbe u odbrambeno‑oslobodilačkom ratu, ali i čuvanje uspomena na slavnog komandanta.

Kovačević ističe, međutim, kako je primjetno da je posjećenost muzeju sve manja.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA