2 C
Sarajevo
26.04.2024

Vučić se Palmeru požalio zbog srpskog keksa i poručio da NATO bombardovanje nema opravdanje (VIDEO)

Palmer je “ranih” 90-ih godina radio u Ambasadi SAD u Beogradu, a i kasnije je, tokom diplomatske karijere, u više navrata bio angažovan na pitanjima vezanim za ovaj region, pa se smatra specijalcem State departmenta za Balkan.

– Vodili smo veoma otvoren dijalog, konkretan, prije svega o odnosima Beogradu i Prištine i zastoju u dijalogu – rekao je Vučić.

Napomenuo je da samo razgovorima i pregovorima može nešto da se postigne po pitanju kosovskog rješenja i da je sa time saglasan i Palmer.

- OGLAS -

– Zadovoljni smo razgovorima, ali ne možemo da pjevamo od sreće zbog stava Amerike po pitanju Kosova i Metohije. Naše pozicije su različite, SAD su priznale nezavisno Kosovo, za Srbiju je Kosovo neotuđivi dio teritorije. I pored naših razlika, jasno je da se do rješenja može doći samo pregovorima, međusobnim uvažavanjem i međusobnim poštovanjem srpskih i albanskih interesa – istakao je predsjednik Srbije.

– Ja sam zahvalan Amerikancima što su govorili o ukidanju taksi – rekao je Vučić.

– Zamolio sam gospodina Palmera da nekoliko dobrih riječi kaže o Srbiji američkim investitorima. Mi nastavljamo dobru vojno-ekonomsku i civilnu saradnju, zahvalne smo SAD koje poštuju vojnu neutralnost naše zemlje – rekao je predsjednik.

– Biću dosadan i naporan u ponavljanju poziva predsjedniku Donaldu Trumpu da posjeti Srbiju – kazao je Vučić.

Vučić prenio je novinarima da je ukazao svom američkom sagovorniku da su neistinite priče, u dijelu zapadne javnosti, kako je Srbija iskoirtila to što je Priština uvela takse da “zatvori” dijalog Beograda i Prištine.

“Rekao sam mu da je suština u tome – kako da razgovarate sa nekim ko sprječava protok roba i usluga u 21. vijeku”, rekao je Vučić.

“Ako niste u situaciji da prebacite keks sa jedne na drugu teritoriju, a o čemu onda drugom da razgovarate, a treba da govorimo o mnogo komplikovanijim i važnijim pitanjima”, zapitao je Vučić.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD prethodno se sastao sa Vučićem u oktobru prošle godine, kada je poručio da SAD podržavaju dijalog Beograda i Prištine u cilju postizanja dogovora, koji bi vodio ka punoj normalizaciji odnosa, kao i da je Washington posvećen tome da Srbija napreduje i postane članica EU.

Zvaničnik State departmenta tada je pozvao Beograd i Prištinu da iskoriste historijsku priliku i postignu sporazum koji bi bio trajan i koji bi bio “vin-vin” za obje strane, odnosno nešto što donosi dobitak i jednima i drugima, ocjenivši da je vrijeme za kompromis i fleksibilnost.

Sastanak se održava nešto više od dvije sedmice uoči sastanka u Parizu, na temu Kosova i Metohije.

– Ne mogu da kažem kakav će ishod biti sastanka u julu u Parizu, ali vjerujem da će biti konstruktivan sa obje strane – rekao je Palmer.

Metju Palmer je rekao da SAD nastavljaju da podržavaju dijalog koji je predvođen EU i smatraju da je veoma važno da ovaj dijalog otvori evropski put, prenosi Express.rs. 

“Vidimo da su takse prepreka tome i željeli bismo da vidimo da se ukinu i da se obje strane vrate na pregovarački sto. Predsjedniče, puno vam hvala na vašoj posvećenosti po pitanju dijaloga i možete da računate na našu podršku”, rekao je Palmer.

Palmer je na pitanje novinara o NATO bombardovanju rekao da mu je žao zbog žrtava i da je to jako osetljiva tema.

“Umjesto da gledamo u prošlost, možda je važnije da gledamo u budućnost i da se građani Srbije usmjere ka evropskim integracijama. Mi treba da priznamo kakvu je cijenu platio narod tokom bombardovanja, ali je vrijeme da se okrenemo ka budućnosti”, rekao je američki visoki funkcioner.

Pogledajte kako je to bilo:

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA