Sport
Australijski karikaturista optužen za rasizam zbog karikature o Sereni Williams Knight, čija je karikatura objavljena u dnevnom listu "Herald Sun", negirao je navode da karikatura o Sereni Williams sadrži elemente rasizma ili polne diskriminacije
# Anadolu Agency (AA)

Australijski karikaturista Mark Knight naišao je na brojne kritike te optužen za rasizam zbog karikature u kojoj je tematizovao reakciju američke teniserke Serene Williams prema sucu u finalu US Opena, prenosi Anadolu Agency (AA).

Knight, čija je karikatura objavljena u dnevnom listu "Herald Sun", negirao je navode da karikatura o Sereni Williams sadrži elemente rasizma ili polne diskriminacije. Poznati karikaturska kazao je kako je putem TV prenosa gledao finalni meč US Opena između Williams i Japanke Naomi Osaka, te kako je kroz svoju karikaturu samo želio prikazati "neprimjereno ponašanje teniserke na terenu".

Na karikaturi Marka Knighta može se vidjeti Serena Williams kako plačući skače po svom polomljenom reketu, a u kadru se može primijetiti i dječja cucla. U drugom dijelu se može vidjeti Serenina protivnica Osaka, nacrtana plave kose i svjetlog tena, kojoj sudac govori: "Možeš li jednostavno pustiti da ona pobjedi?"

 

 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.