8.8 C
Sarajevo
23.04.2024

Baručija: Nisam glasala za Tegeltiju jer nije kompetentan kandidat

Zastupnica Nezavisnog bloka u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Aida Baručija saopćila je da Zoran Tegeltija nije kompetentan ni moralno kredibilan kandidat za mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, saopćio je Nezavisni blok.

Baručija je tim riječima obrazložila zašto kao članica Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH, na današnjoj sjednici tog tijela nije podržala Zorana Tegeltiju bude imenovan za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

–  U okviru dosadašnjeg rada i političkog djelovanja, od predloženog kanditata nisam primijetila javni ni bilo kakav drugi otklon od svih retrogradnih činjenica koje zagovara politička partija uime koje je predložen (SNSD), počev od urušavanja suvereniteta i integriteta Bosne i Hercegovine, pogotovo njenog historijskog kontinuiteta, pa do osporavanja za jasno opredjeljenje za NATO i EU integracije BiH. Predloženog kandidata nisam primijetila da se zalaže za mnoga pitanja koja sam i sama kao zastupnica tretirala u parlamentarnom radu, počev od vojnog balansa u regionu, sigurnosti, odlaska mladih iz BiH, pa do opšteg poboljšanja statusa građana Bosne i Hercegovine.

- OGLAS -

Budući da je na održanoj sjednici iskazao ogroman nivo neinformiranosti o ključnim pitanjima, kao što je sadržaj Programa reformi, zatim nedostatak jasne vizije i pravca djelovanja, gotovo svi odgovori su se svodili na demagogiju i želju da se “proda magla” prisutnim članovima komisije. Pored toga, predloženi kandidat, gospodin Tegeltija, veže se i za afere, uz još neke političke dužnosnike, budući da je bio član ispitnih komisija, a također je slagao da protiv njega nikada nije podignuta optužnica i da nije osuđivan – obrazložila je Baručija.

Zbog svega navedenog, dodala je, nije dala njen glas jer smatra da u ovom slučaju ne postoji ni kompetentnost niti moralni kredibilitet za obnašanje  tako odgovorne funkcije kao što je pozicija predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA