10 C
Sarajevo
19.04.2024

U Saboru Hrvatske kritike zbog dodjele doktorata Draganu Čoviću

Predsjednica Glasa Anka Mrak Taritaš prozvala je u srijedu u Saboru Hrvatske rektora zagrebačkog Sveučilišta Damira Borasa zbog dodjela, kako je rekla “sumnjivih počasnih doktorata sumnjivim tipovima.“

“Svi smo dužni poštivati autonomiju Sveučilišta, ona je upisana i u naš Ustav, ali postavljam pitanje – je li autonomija pravo da se bude sve lošiji i beznačajniji”, pitala je Mrak Taritaš.

Zapitala je i koliko je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović pridonio napretku Sveučilišta u Zagrebu ili razvoju nauke i kulture u Hrvatskoj.

- OGLAS -

“Možda je izumio novi način promjene toka rijeke za potrebe privatne vile”, ironična je Mrak Taritaš.

Dodjela počasnog doktorata predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću prošle je godine izazvala oštre reakcije u Hrvatskoj. Hrvatski pisac, kolumnista i kritičar Jurica Pavičić objavio je da vraća svoj doktorat zbog odluke da zagrebačko Sveučiliste doktorat dodijeli i predsjedniku HDZ-a BiH.

Prva se protiv Čovićevog doktorata pobunila profesorica s Filozofskog fakulteta Đurđica Čilić.

„Ni brojne kaznene prijave, ni robovlasnički tretman bošnjačkih zarobljenika u hrvatsko-bošnjačkom sukobu, dugogodišnji tužni egzodus srednjobosanskih Hrvata, ni strahovlada koju provodi u vlastitoj stranci, ni tretman hrvatskog naroda i trećeg entiteta kao žetona u političkim trgovinama, ni dugogodišnja bliska saradnja sa Miloradom Dodikom…, ni tajnovite okolnosti bogaćenja njegove obitelji… ne samo da nisu naškodile Čoviću, nego je još dobio i priznanje najvećeg hrvatskog sveučilišta“, kaže Čilić, prenosi agencija Patria.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA