10 C
Sarajevo
19.04.2024

Vučić objasnio zašto RS i Kosovo nisu u istoj poziciji

Na pitanje novinara zašto Kosovo ima pravo otcjepljenja od Srbije, a to isto nema Republika Srpska od Bosne i Hercegovine, član državnog Predsjedništva Milorad Dodik je rekao da “neko sa strane” veže temu Republike Srpske sa razgovorima Prištine i Beograda.

“Mi to ne tražimo i ne uvjetujemo, znaju Amerikanci dobro šta su uradili u BiH. Zahvalni smo Amerikancima za uspostavljanje Daytona, ali nismo zahvalni za svo kršenje Daytona. Oni su kreirali visokog predstavnika”, poručio je Dodik i dodao kako ne želi opteretiti Srbiju u tom pogledu.

NakonDodika i Vučić je odgovarao na ovo pitanje novinara. Predsjednik Srbije je otkrio kako bi predstavnici Beograda u Washingtonu trebali razgovarati o ekonomskim pitanjima…

“Ne isključujem da se pojave i neke druge teme vezane za Prištinu i Beograd, ali mi niko nije pomenuo Republiku Srpsku”.

- OGLAS -

Vučić je medijima ponudio objašnjenje zašto se pitanje Kosova ne može vezati sa Republikom Srpskom.

“Uvijek ste imale različite aršine. Pogledajte kako neke zemlje najdirektnije učestvuju u rušenju tuđih režima, da je Srbija uradila i 10 dio toga ne samo da bih ja bio označen kao diktator nego bi i cijela zemlja bila žiogosana. Mi Srbi moramo manje kukati i na pravdu se ne smijemo pozivati. Zaboravite na pravdu u međunarodnim odnosima. Ja sam jednog svjetskog i evropskog lidera pitao zašto neki imaju pravo, a drugi nemaju – ja sam znao razlog, ali tražio sam od njih racionalan odgovor. Rekli su mi: ‘Aleksandre, sve si u pravu, ali okolnosti niti raspored snaga ni tebi niti Srbiji ne ide u prilog’. Zamjerao sam našim liderima što nisu znali procijenit dobro okolnosti”, istakao je srbijanski predsjednik.

Još jednom je podvukao kako vodi politiku koja daje rezultate, a ne “ugrožava Srbiji i Republiku Srpsku”. Dodao je da treba razumjeti druge i zato nije htio odgovriti na “napade iz Sarajeva”.

“Kako je Milorad rekao da postoji mnogo opština u kojima nema Srba – tačno je, ali tačno je i da u mnogim opštinama nema ili je vrlo malo Bošnjaka, a bili su većina. I zbog toga želim da razumijem druge i zato nisam htio reagovati na poruke iz Sarajeva”, zaključio je Vučić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA