1.6 C
Sarajevo
20.04.2024

Ko je Bosanac uhapšen u Njemačkoj: Sve kriminalne radnje Adisa Abaza.

Pored Adisa Abaza koji je uhapšen prošle nedjelje, Državno tužilaštvo u njemačkom gradu Dresdenu vodi istragu protiv još dvojice državljana Bosne i Hercegovine koji se dovode u vezu sa terorističkim napadima u Parizu 13. novembra 2015.

Imena ove dvije osobe nisu otkrivena. Prema službenim informacijama kojim raspolaže Ministarstvo vanjskih poslova BiH, svi oni čekaju pravosnažnost odluke o izručenju nadležnim organima Kraljevine Belgije koja je za njima raspisala međunarodnu potjernicu.

BIJEG NAKON IZLASKA IZ PRITVORA

- OGLAS -

Potjernicu za 39-godišnjim Zeničaninom Adisom Abazom raspisala je i Bosna i Hercegovina počekom ove godine. On je uhapšen 15. decembra 2018. zajedno sa Almirom Mrkonjićem i Sumedinom Topčagićem zbog trgovine narkoticima. Određen im je pritvor od mjesec dana, a nakon izlaska na slobodu gubi im se svaki trag sve do hapšenja Abaza prošle nedjelje u Njemačkoj.

Prehodno je Adis Abaz, 6. februara 2018. godine zajedno sa Almirom Krnjićem i Azemom Abazom pušten iz sarajevskog pritvora gdje su bili smješteni zbog neovlaštenog prometa oružjem i vojnom opremom. Izrečene su im mjere zabrane (napuštanje boravišta, javljanje policiji..).

U februaru ove godine, dakle, nakon Abazovog izlaska iz pritvora, Federalna uprava policije obavještava Tužiteljstvo BiH o istrazi koja se provodi u Belgiji protiv njega i izvjesnog Nicolasa Grbesa u vezi sa njihovom ulogom u terorističkim napadima u Parizu iz novembra 2015. godine. Za Grbesa se kaže da je državljanin Hrvatske, rođen u Belgiji.

U depeši stoji: “Prema istrazi, trag DNK od Adis Abaza je pronađen na oružju (punjaču) koje je korišeno tokom napada u Parizu u novembru 2015.”. Za Grbesa se tvrdi i da je “dobro poznat Kraljevini Belgiji u vezi trgovine oružja i banditizma. On je bio u kontaktu sa Ibrahimom El Bakraourijem tokom 2015. godine”. El Bakrouri je “zvučno ime”u svijetu terorizma, jedan je od učesnika zločinačkih napada na Brisel u martu 2016. godine.

Federalna uprava policije u svom dopisu izvještava Tužilaštvo BiH da je belgijskim istražnim organima dostavila dokumenaciju o Adisu Abazu sa kojom raspolaže (“uvid u kaznenu evidenciju”), a da za Nicola Grebesa nemaju ništa, jer nije prošao kroz kaznene evidencije u BiH.

OPASNI POSLOVI U HOLANDIJI

Za Adisa Abaza javnost je prvi put čula prije osam godina kada ga je kao člana organizirane kriminalne grupe Sud Bosne i Hercegovine osudio na dvije i pol godine zatvora zbog trgovine oružjem i narkoticima. Do tada je Abaz (rođen u Zenici 1979. godine) osuđen na sudu u Livnu i kažnjen sa 400 km zbog krivotvorenja isprave. Pored Abaza, Sud BiH je u istom predmetu osudio i Adnana Selimića (također iz Zenice), Ermina Sejdića (iz Doboja), Jasmina Džafića (rođenog u Banja Luci).

Za njih je utvrđeno, kako stoji u presudi da su “počevši od marta 2009. godine u dogovoru sa njima poznatim NN osobama zvanim “Milan” i “Čajna”, te drugim njima poznatim osobama sa područja Kraljevine Holandije i njima poznatih država kontinuirano preuzimao ugovorene količine droge speed dogovorenog kvaliteta i cijene…te daljeg krijumčarenja i prevoza iste preko granične crte u Bosnu i Hercegovinu, na način da je Ermin Sejdić u direktnom dogovoru sa Abaz Adisom, i to u sedam navrata, opojnu drogu speed u najmanjoj količini od 15 kilograma prevezao i prokrijumčario sa područja Kraljevine Holandije na podurčje Bosne i Hercegovine”.

U presudi koju je izrekao Sud BiH Adis Abaz i ostali pripadnici njegove grupe osuđeni su i za šverc oružja iz Bosne i Hercegovine na područje Zapadne Evrope.

“U toku mjeseca augusta 2009.godine u direktnom dogovoru Abaz Adisa i Selimić Adnana sa njima poznatim osobama sa područja Bosne i Hercegovine, zatim sa njima poznatim osobama sa područja Kraljevine Holandije, zvanim “Milan” i “Čajna” i drugim njima poznatim osobama sa područja Kraljevine Holandije i dugih njima poznatih država, učestvovali u nabavljanju, prevozu i krijumčarenju šest auomatskih pušaka “Kalašnjikov – 7.62 mm” i dva pišolja “CZ 7.65 mm” i to sa područja Bosne i Hercegiovine na područje Kraljevine Holandije”. Oni su, kako stoji u presudi, novcem zarađenim od prodaje oružja u Holandiji od istih ljudi “Milana” i “Čajne” u toj zemlji nabavljali drogu (uglavnom speed) koju su krijumčarili u Bosnu i Hercegovinu.

Adis Abaz je nakon hapšenja priznao tužiteljima sva krivična djela za koje ga se teretilo, što je utjecalo i na relativno nisku zatvorsku kaznu na koju je osuđen. Po svemu sudeći, jedna od pušaka koje je prošvercovala u Holandiju grupa Adisa Abaza završila je u rukama terorista koji su izvršili stravični masakr u Parizu u novembru 2015. Na njoj je osao i Abazov DNK trag, zbog čega je belgijsko Tužiteljstvo za njim raspisalo međunarodnu potjernicu.

Adisa Abaza se svojevremeno povezivalo i sa Acikom Canom, turskim državljaninom kojeg je Sud Bosne i Hercegovine 2014. godine, također osudio na dvije i pol godine zatvora zbog trgovine drogom i pranja novca. Canu je suđeno zajedno sa njegovim poslovnim partnerima iz Sarajeva braćom Hamdom Dacićem i Harisom Zornićem (ranije Dacićem) koje je Sud BiH oslobodio optužbi za trgovinu narkoticima, a osudio ih na zatvorske kazne zbog pranja novca. Nakon što je izdržao zavorsku kaznu, Acik Can je u julu 2017.godine protjeran iz Bosne i Hercegovine iz razloga što “predstavlja prijetnju javnom redu i nacionalnoj sigurnosi BiH”, kako je navela u svojoj odluci Služba za poslove sa strancima BiH.

Članak možete pronaći i na www.slobodna-bosna.ba

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA