Sport
Đoković i Nadal uskoro prestižu Federera po broju "velikih titula" Na ovoj cijenjenoj listi vodeći je Švicarac Roger Federer, koji je stao na brojci od 53. osvojena "velika turnira", dok je na trećem mjestu Španac Rafael Nadal s 50
#

Srbijanski teniser Novak Đoković je nakon nedavno osvojenog Australian Opena došao na korak da postane teniser s najviše osvojenih "velikih turnira" u historiji. Naime, Đoković je u Melbournu stigao do 15. osvojenog Grand Slama, ali i do 52. "velike titule", u koje se ubrajaju Grand Slamovi, ali i pehari sa Završnog mastersa te turnira iz serije 1.000, odnosno popularnih Mastersa.

Na ovoj cijenjenoj listi vodeći je Švicarac Roger Federer, koji je stao na brojci od 53. osvojena "velika turnira", dok je na trećem mjestu Španac Rafael Nadal s 50.

Međutim, Đoković ima ima najbolji prosjek osvajanja trofeja budući da je 52 "velike titule" osvojio na 173 turnira, dok je Federer do 53 pehara došao igrajući na 223.

Učinci na "velikim turnirima"

Nadal je odigrao jedan turnir manje od Đokovića (172), a zanimljivo da Španac nikad nije osvojio Završni masters.

Đoković će prvu priliku da sustigne Federera po broju "velikih titula" imati na Mastersu u Indian Wellsu, koji počinje 7. marta.

I Srbijanski i švicarski teniser će se na ovom turniru boriti za svoju šestu titulu na prvom Mastersu sezone.

Budući da su Đoković i Nadal mlađi od Federera čak šest, odnosno pet godina, sasvim je jasno da je rekord Švicarca više nego ugrožen.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.