8.8 C
Sarajevo
23.04.2024

Hrvati ponovo o BiH: Turska i IZ odigrali ključnu ulogu u izboru Željka Komšića

Frank Engel iz Kluba zastupnika Evropske pučke stranke, koji je predvodio delegaciju EP u BiH, rekao je da su mnoge izjave bile o tome da se pokušavalo utjecati na birače, čak i prijetnjama poput “automobil će vam biti siguran ako učinite pravu stvar”.  On je kazao kako im je rečeno da je ovo bila najprljavija izborna kampanja u historiji ove zemlje.

Zastupnica iz Hrvatske Željana Zovko je kazala da Hrvatska želi najbolje toj zemlji, naglasivši da je jedino rješenje za BiH federalizacija.

– Imali smo posjetu Erdogana godinu prije izbora i trebamo poentirati da je Turska igrala najjaču ulogu u izboru Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH. Islamska zajednica je instruirala kako da se glasa za hrvatskog člana tako da je Komšić izabran, većinski, bošnjačkim glasovima – rekla je Zovko.

- OGLAS -

Zastupnik iz Hrvatske Tonino Picula kazao je da, iako je odlukom Ustavnog suda trebalo izmijeniti Izborni zakon, to se nije dogodilo. Smatra da izvještaj treba sadržavati temeljni uzrok većine problema, a to je sve nefunkcionalniji Dejtonski ustav.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA