Sport
Đoković otvoreno nakon nove titule: Da nisam iz Srbije, prije puno bih godina bio dignut u nebesa Na konferenciji za medije nakon turnira govorio je o poštovanju, planovima i odgovorio na pitanje je li najveći svih vremena.
#

Novak Đoković osvojio je US Open, svoju 24. Grand Slam titulu, nakon što je u finalu posljednjeg Grand Slam teniskog turnira sezone pobijedio Daniila Medvedeva 6:3, 7:6(5), 6:3.

Na konferenciji za medije nakon turnira govorio je o poštovanju, planovima i odgovorio na pitanje je li najveći svih vremena.

Bio sam pod velikim stresom pred treninge i mečeve, trošio dosta energije, ali znam da nisam jedini, da je puno velikih šampiona koji gledaju na to da sve bude savršeno i da usavrše svoju igru. Zato LeBron James ide dalje u svojim godinama, Tom Brady, to me inspirira. To je konstantan proces koji moram održavati da bih se takmičio s mlađima", rekao je Đoković.

"Ne zanima me ko će preuzeti štafetu, nova generacija, ko već. Gledam da ja budem taj koji će osvajati najveće trofeje u ovom sportu, o tome brinem. Sjajno je da imam Carlosa Alcaraza, Rafaela Nadala, što ih je više koji oblikuju tenis, to bolje za nas. Ali cilj mi je svake godine osvojiti sve Grand Slamove. Žalim za Wimbledonom, ali potpisujem to da ih osvajam tri u godini. Ponekad se pitam što mi to treba, koliko još ovako, to su pitanja u mojoj glavi, ali ne želim napustiti ovaj sport dok sam na najvišem nivou. Napustit ću ga za 22-23 godine. Još ćete me malo gledati", rekao je i nasmijao se.

Rekao je i o čemu razmišlja u teškim situacijama u meču.

"Bog i anđeli čuvari. U tim trenucima više ne osjećate noge, ne osjećate snagu, vrti ti se tlo pod nogama… U tim trenucima sa svojom vjerom nadaš da doći ta božanska intervencija. Možda nećete vjerovati, ali to mi se puno puta dogodilo, iznenadio sam samog sebe kako je moguće da sam to izdržao."

Često se vodi rasprava o najvećem tenisaču svih vremena. Đoković je najuspješniji, no i dalje ima onih koji tvrde da su od njega veći i Roger Federer i Rafael Nadal.

"Ostavljam to vama i svima drugima, jesam li ili nisam i zaslužujem li biti dio te diskusije. Da nisam iz Srbije, prije puno bih godina bio dignut u nebesa na sportskom nivou, pogotovo u zapadnom svijetu. To je dio mog putovanja. Zahvalan sam što dolazim iz Srbije, to mi daje vjeru i nadu, to mi je još slađe i to me ispunjava, a vi pišite ono što mislite."

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.