15 C
Sarajevo
28.03.2024

Putin: U Donbasu bi mogla da se dogodi nova Srebrenica

 Predsjednik Rusije Vladimir Putin upozorio je na scenarij sličan Srebrenici ukoliko bi Kijev stekao kontrolu nad granicom u Donbasu bez davanja garancija zaštite svojim stanovnicima.

“Ukrajinska strana uvijek postavlja pitanje – Dajte nam priliku da zatvorimo granice vojskom. Ja zamišljam šta bi se dogodilo nakon toga. To bi bila Srebrenica”, rekao je Putin na sastanku ruskog Vijeća za ljudska prava, prenosi TASS.

Moskva je zabrinuta da ukoliko kijevske trupe preuzmu kontrolu granice između Rusije i istočne Ukrajine bez čvrstih garancija antivladinim milicijama, može doći do ‘masakra sličnog onom u Srebrenici’, piše Russia Today.

- OGLAS -

Komentirajući zahtjev iz Kijeva, predsjednik Rusije Vladimir Putin je u utorak kazao da mora postojati apsolutna garancija da će narod u istočnoj Ukrajini biti siguran kad granica bude preuzeta.

“Dogovorili smo se (mapa puta) 2015. Oni imaju zakon o amnestiji, neke odluke su donijete, ali ništa nije sprovedeno”, rekao je Putin zna predsjedničkom Vijeću za ljudska prava.

Bez garancija, dodao je, “mogu da zamislim šta će se potom dogoditi. Biće to Srebrenica”.

Putinovo upozorenje je uslijedilo nakon njegovog prvog susreta sa predsjednikom Ukrajine Volodomirom Zelenskim u Parizu.

Glavna tema je bila pomirenje između samoproklamovanih republika Donjeck i Lugansk koje se graniče sa Rusijom.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA