1.6 C
Sarajevo
20.04.2024

Poznat identitet uhapšenih u akciji “Memori”

Uhapšeni su osumnjičeni za udruživanje radi vršenja krivičnog djela i zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.

Kako je navedeno u saopštenju, policijski službenici pretresali su od ranih jutarnjih časova 11 lokacija u Kantonu Sarajevo, Hercegovačko-neretvanskom kantonu i Tuzlanskom kantonu.

Pretreseni su objekti koje koriste osumnjičene osobe J. M. (52), S. J. (41), S. N. (32), M. Š. (28), Š. B.(33) i M. K. D. (30).

- OGLAS -

“J.M. je osumnjičen da jeod jula 2017.godine do danas, organizovao grupu ljudi u okviru Udruženja “Bosanski muzej sjećanja” u sklopu kojeg djeluju Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu i Mostaru, a u namjeri da sebi i drugima pribave protupravnu imovinsku korist, na način da su tokom navedenog perioda kontinuirano vršili prodaju krivotvorenih karta, a da su novac od prodaje istih zadržvali za sebe”, navedeno je u saopštenju FUP-a.

Kako se dodaje, prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa navedenim krivičnim djelima.

Iz FUP-a navode da se nastavljaju aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije.

“Avaz” navodi da je među privedenima i Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH.

Kako prenosi uhapšeni su i Senad Jusufbegović, čelnik Muzeja zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu, ali i kustosica muzeja u Mostaru Menvirsa Kmetaš-Demić.

Prema nezvaničnim saznanjima “Avaza”, Meškovića je za kriminal prijavio sin Mirza Mešković, a radi se o krivičnom djelu prodaja krivotvorenih karata. Jasmin Mešković, koji je organizator, i Jusufbegović, koordinator ovih nezakonitosti, ostvarili su veću imovinsku korist i kupovali su razne nekretnine.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA