12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Dvosatno izlaganje: Vučić danas o Kosovu pred Skupštinom Srbije

Međutim, kako izvještavaju srbijanski mediji, na sjednici neće biti predstavljen detaljan plan srpske strane koji će biti ponuđen Prištini, piše “Blic” pozivajući se na neimenovane izvore.

Izvor lista navodi da detalji plana s kojim predsjednik Vučić namjerava izaći pred Prištinu i međunarodnu zajednicu neće biti saopćeni da ne bi bila ugrožena pregovaračka pozicija Srbije.

Mediji danas pišu i da će Vučić na današnjoj posebnoj sjednici govoriti najmanje dva sata, kao i da će se, osim Kosova, dotaći i drugih tema. Vučić je govor, kako se dalje piše, pripremao zajedno sa 30 saradnika, a također su spremljeni i odgovori na eventualna pitanja poslanika.

- OGLAS -

Posebnoj sjednici prisustvovat će i predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministri te direktor Ureda Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić.

Predsjednica Skupštine Maja Gojković rekla je da očekuje da će debata biti sadržajna i da će trajati dugo, a da će poslije Vučićevog izlaganja svi šefovi poslaničkih grupa i poslanici imati priliku komentirati izvještaj i iznijeti svoje stavove.

Šef poslaničke grupe vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Martinović najavio je da će predložiti da se vrijeme za raspravu udvostruči.

Nakon debate, poslanici će se izjasniti o izvještaju o pregovorima između Beograda i Prištine od 2013. do maja 2019. godine.

Poslanici dijela opozicije koji bojkotiraju rad parlamenta najavili su da neće doći na sjednicu na kojoj je jedina tačka dnevnog reda izvještaj o Kosovu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA