7.7 C
Sarajevo
25.04.2024

Akcija “Profit”: 12 uhapšenih predato Tužilaštvu KS, dvoje na slobodi

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) realizovali su operativnu akciju kodnog naziva “Profit” u okviru koje je uhapšeno 14 osoba, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo organizovani kriminal, u vezi sa krivičnim djelom prevara u privrednom poslovanju, pranje novca, prevara i uloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Izvršeno je pretresanje osoba, stambenih i poslovnih objekata, te pokretnih stvari na na 35 lokacija u Sarajevu, Brezi i Travniku, koje koristi 16 fizičkih lica i devet pravnih lica, i tom prilikom je otriveno i privremeno oduzeto 744.800,00 EVR, 89.400,00 KM, 10.800,00 KN i 13.700,00 RSD, te obimna dokumentacija i drugi predmeti koji će poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Preduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, policijski službenici SIPA-e privremeno su obustavili raspolaganje novčanim sredstvima u iznosu od 1.988.900,44 u KM valuti i iznosu od 1.884.007,40 u EUR valuti, koja su locirana na računima 19 lica.

- OGLAS -

Uhapšene osobe su u prostorijama SIPA-e ispitane i kriminalistički obrađene, nakon čega je za 12 osoba određeno zadržavanje u trajanju od 24 sata. Oni su predati u dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

“Bit će zadržani 24 sata i u tom zakonskom roku postupajući tužitelji, odlučit će o daljnjim mjerama prema osumnjičenim. Dvije osobe su nakon ispitivanja u SIPA-i puštebe na slobodu”, kazala je portparolka Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

“Zahvaljujemo se Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji Bosne i Hercegovine, Fedralnom MUP-u, policijskim službenicima MUP-a Srednjobosanskog kantona, MUP-a Zeničko-dobojskog kantona i MUP-a Kantona Sarajevo, kao i Javnoj ustanovi Doma zdravlja Kantona Sarajevo, na pruženoj pomoći prilikom realizacije ove akcije”, naveli su iz SIPA-e.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA