-0.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Turski ambasador Koc osudio napad na džamiju Arnaudiju

Ambasador Republike Turske Haldun Koc najoštrije je osudio nemili događaj i skrnavljenje objekta Arnaudija džamije u Banjoj Luci, prenosi Anadolu Agency (AA).

Na zidovima banjalučke džamije Arnaudije, čija je obnova u toku, pronađeni su u utorak ispisani simboli “4C” i “svastika“.

“Rastužio nas je taj podmukli napad. U ovako osjetljivom periodu, ničemu dobrom ne služi takav napad koji sadrži ksenofobne, islamofobne i rasističke elemente”, kazao je ambasador Koc.

- OGLAS -

Ističući kako je napad na Arnaudiju kao zajedničko naslijeđe izveden s ciljem provokacije, Koc je kazao kako takvi napadi ne mogu ostvariti očekivani rezultat, jer Turska i Bosna i Hercegovina gaje čvrste historijske i kulturne veze.

“Svjesni smo da postoje krugovi koji žele ugroziti tursko-bosanske odnose. Moramo biti pažljivi na tom polju. Znam da su i bosanskohercegovačke institucije pažljive i da su osudile ovaj prljavi čin u Banjoj Luci”, poručio je Koc.

Koc je također pozvao vlasti entiteta Republika Srpska da što prije otkriju počinioce napada na Arnaudiju.

“Potrebno je poduzeti adekvatne mjere kako se takvi napadi ne bi ponavljali”, poručio je Koc i dodao kako je Bosna i Hercegovina jedan od najljepših primjera tolerancije i suživota.

On je dodao kako su vjerski objekti najljepši primjeri te tolerancije i kako se džamije i crkve trebaju promatrati baš kroz tu prizmu.

Koc je poručio i da napadi na vjerske objekte predstavljaju napade na čovječanstvo.

Džamija Arnaudija je jedna od 15 banjalučkih džamija, izgrađena u 16. vijeku. Džamija je zajedno s turbetom srušena u maju 1993. godine, iste noći kada i džamija Ferhadija. Obnova džamije počela je 2003. godine, a projekt još uvijek nije završen.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA