Sport
Donesena odluka koja će zauvijek promijeniti tenis! Ovu je informaciju potvrdio predsjednik ATP-a Andrea Gaudenzi.
#

Svjetska teniska asocijacija (ATP) odlučila je da od 2025. godine na turnirima u njihovoj organizaciji neće biti linijskih sudija.

Ovu je informaciju potvrdio predsjednik ATP-a Andrea Gaudenzi koji je rekao da sudije i definitivno odlaze u historiju, te u budućnosti više neće biti angažovani. Umjesto njih koristit će se sistem naziva "hawk-eye", koji teniserima omogućuje elektronsku provjeru sudijske odluke.

Ovaj sistem, nalik VAR-u u nogometu, koristi se već godinama, a od 2017. godine počela su testiranja na nekim mečevima.

Prvi put je korišten na završnom turniru Next Gen Finals u Milanu te godine, a u vrijeme korona virusa turnirima je omogućeno da koriste "electronic live calling" (ELC) po želji.

"Ovo je značajan trenutak za naš sport, a ne trenutak do kojeg smo došli bez pažljivog razmatranja. Tradicija je suština tenisa i linijske sudije su igrale važnu ulogu tokom godina. Ipak, imamo odgovornost da prihvatimo inovacije i nove tehnologije", rekao je prvi čovjek ATP-a Andrea Gaudenzi.

Elektronski sistem se uglavnom koristi na tvrdim terenima, ali je ATP najavio da će biti ubuduće korišten i na šljaci. Pojedini turniri, poput Roland Garrosa i dalje odolijevaju promjenama, te tako angažuju linijske sudije, čije odluke lako mogu da se provjere zbog traga koju ostavlja loptica.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.