7.7 C
Sarajevo
19.04.2024

Jučer je počela Hanuka. Znate li uopće priču iza ovog praznika?

Jučer, zalaskom sunca, počeo je židovski praznik slobode i svjetlosti, Hanuka koji traje 8 dana. Hanuka znači više od paljenja svjećica na hanukiji i posebnih palačinki s ribanim krompirom, iako je sve to jako važno. Ovaj praznik je komemoracija vrlo važnog trenutka ljudske historije. Hanuka znači posvećenost i slavi čudo koje se dogodilo 165. godine prije Krista.

 

Kako priča kaže, dvadeset i petog dana hebrejskog mjeseca kisleva, helenistički okupatori razorili su židovski hram u Jeruzalemu. Helenski kralj zabranio je prakticiranje judaizma, a hram je pretvorio u oltar grčkog boga Zeusa. Mala grupa pobunjenih Židova, Makabejaca, borila se i uspjela vratiti hram.

- OGLAS -

 

Poslije pobjede, u hramu su našli samo jednu kantu maslinovog ulja koja je mogla trajati tek jedan dan, a za posvećenje hrama uz paljenje hanukije trebalo im je osam dana. Poslali su glasnika da nabavi još ulja. Glasniku je trebalo osam dana da nabavi ulje ali, dogodilo se čudo, ta jedna kanta koju su imali potrajala je svih 8 dana. Zbog toga se počela slaviti prva Hanuka.

 

Cijela priča se vrti oko čudesnog ulja

 

Kako se cijela priča o Hanuki vrti oko čudesnog ulja, hrana kuhana u ulju često se konzumira tijekom ovog praznika, palačinke od krompira, latki, na krofne nalik desert punjen pekmezom, suganiya.

 

Priča većine židovskih praznika je da su Židovi bili narod, potlačen uglavnom civilizacijom domaćina, što nije bilo pravedno – kaže za Refinery 29 Rebecca Bass, koordinatorica programa i član Saveza židovske zajednice južnog Mainea. – Borili smo se protiv tlačitelja, pobijedili unatoč teškoćama, a onda smo svi jeli i slavili.

 

Danas, Židovi slave Hanuku paljenjem hanukije, svijećnjaka sa devet krakova, osam noći, izgovarajući hebrejske molitve i jedući s prijateljima i obitelji. Tijekom Hanuke puno ljudi zaigra dreidl, igru u kojoj se vrti zvrk s četiri strane, s hebrejskim slovima na svakoj strani. Kako je izučavanje Tore bilo zabranjeno, djeca su se krila u spiljama pa kada je naišla patrola, sakrili bi spise i igrali dreidl. Korištenjem ove igračke u vrijeme Hanuke, Židovi se sjećaju tih hrabrih mališana.

 

Hag Hanuka Sameah!

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA