5 C
Sarajevo
27.04.2024

Cijeli svijet se udružio u skupljanju novca za Notre-Dame: Pročitajte ko je već uplatio 200 miliona za obnovu

MIilijarderi i privatni donatori obećali su stotine miliona eura za obnovu katedrale Notre-Dame u Parizu koja je uništena u velikom požaru.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron obećao je da će katedrala biti obnovljena, napomenuo je kako je to simbol vrijedan divljenja u cijelom svijetu.

Podsjećamo, krov i toranj ove historijske građevine urušili su se u noći u ponedjeljak u požaru za koji se vjeruje da je povezan s velikim radovima na njezinoj rekonstrukciji.

- OGLAS -

Francuski milijarder Bernard Arnault najavio je da će on i konglomerat za luksuznu robu LVMH kojim upravlja dati 200 miliona eura za obnovu katedrale.

Nešto prije, njegov suparnik Kering, modna grupa koju je osnovao milijarder Francois Pinault, ponudila je 100 milijuna eura za pomoć “potpunoj obnovi Notre-Dame”. Pariška gradonačelnica Anne Hidalgo također je u utorak najavila da će grad donirati 50 milijuna eura i da će predložiti održavanje međunarodne donatorske konferencije u sedmicama koje dolaze kako bi se ubrzao proces obnove, javlja HINA.

Regija Ile-de-France koja obuhvaća širu parišku regiju osigurat će isto tako deset miliona eura. Za obnovu katedrale koja je simbol Francuske i koju svake godine posjeti više od 13 miliona ljudi bit će potrebni specijalni materijali i rijetki minerali. Bez sumnje da će rekonstrukcija katedrale Francuze koštati pravo bogatstvo.

Direktor jedne francuske kompanije za drvenu građu rekao je za FranceInfo radio da je spreman donirati najbolje hrastove grede koje posjeduje za obnovu složene drvene konstrukcije koja je pridržavala izgorjeli krov.

“Radovi će sigurno potrajati godinama, čak desetljećima, i bit će potrebne tisuće kubičnih metara drveta. Morat ćemo pronaći najbolje primjerke, velikih promjera”, rekao je Sylvain Charlois, iz Charlois grupe u Murlinu, za francuske medije.

UNESCO je također obećao da će biti “uz Francusku” u cilju obnove katedrale, koja je 1991. upisana na popis svjetske baštine.

“Već smo u kontaktu sa stručnjacima i spremni smo poslati hitnu misiju da procijeni štetu, spasi što se spasiti može i započnemo pripremu kratkoročnih i srednjoročnih mjera”, rekla je glavna tajnica UNESCO-a Audrey Azoulay, prenosi portal Kvaka.ba.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA