1 C
Sarajevo
19.04.2024

Biden zatražio procjenu prijetnje nasilnog ekstremizma u SAD-u

Američki predsjednik Joe Biden zatražio je od sigurnosnih i obavještajnih službi da prouče prijetnju nasilnog ekstremizma u Sjedinjenim Državama, najavljeno je iz Bijele kuće, nakon što je masa demonstranata koji su podržavali bivšeg predsjednika Donalda Trumpa ranije nasilno upala u američki Capitol.

“Napad na Capitol 6. januara i tragične smrti i razaranja koja su se dogodila podvukli su ono što svi znamo: porast nasilnog ekstremizma u porodici ozbiljna je i sve veća prijetnja nacionalnoj sigurnosti”, saopštila je Jen Psaki, glasnogovornica Bijele kuće, prenosi Al Jazeera.

Prioritet za novu administraciju

Ona je naglasila da su potrebni novi pristupi i da je ovo pitanje prioritetno za novu američku administraciju.

- OGLAS -

„Treba učiniti više. Zbog toga predsjednik zadužuje tim za nacionalnu sigurnost da izvrši upravo ovu analizu već u toku drugog dana na funkciji. “, rekla je Psaki.

Procjenu ove prijetnje treba da izvrše Kancelarija direktora Nacionalne obavještajne službe, FBI i Odjeljenje za nacionalnu sigurnost, i ona će se koristiti se kao osnov za dalje postupanje po ovom pitanju, saopštila je Bijela kuća.

Ovakvo jučerašnje saopšenje glasnogovornice Bijele kuće smatra se priznanjem prijetnji po nacionalnu sigurnost koju zvaničnici vide u američkim ekstremistima koji su na nasilje motivisani radikalnim ideologijama, navodi AP.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA