Sport
Džumhur o ‘gotivcima’ i negativcima u tenisu: Amerikanci su najgori, arogantni su Najbolji teniser Bosne i Hercegovine Damir Džumhur bio je gost novog izdanja podkasta Wish&Go, koji vode novinari Sport kluba Nebojša Višković i Ivan Govedarica.
# SCS

Najbolji teniser Bosne i Hercegovine Damir Džumhur bio je gost novog izdanja podkasta Wish&Go, koji vode novinari Sport kluba Nebojša Višković i Ivan Govedarica.

Govorio je Džumhur u ovom podkastu o brojnim temama, a jedna od zanimljivijih je bila o njegovim prednostima i manama u igri.

“Najslabiji dio mog tenisa je mentalna snaga. Najveće razlike, pogotovo u vrhu se prave tu. Svi znaju da igraju tenis, svi znaju da udaraju loptu. Neko na zagrijavanju da vidi 700. i 10. igrača svijeta, ne bi znao ko je ko. Potpuno je druga stvar kad se krene u meč, postoje blokade koje postoje, koje i ja imam”, objasnio je Džumhur.

“Dosta je stvari koje utiču na to, od samopouzdanja, do načina razmišljanja… Mnogo je faktora. Tenis je takav sport da uvijek postoji stres. Tako je na svakom meču, turniru, pitaš se da li ćeš upasti ovdje ili ondje. Ja sam prošle godine branio veliki broj poena i svake sedmice sam brojao, što inače ne radim. Ipak, dešavalo se da najlošije igram kada ništa ne branim. Podsvjesno se opustim i onda nema rezultata, padne samopuzdanje i teško je izvući se iz te situacije”.

Bosanskohercegovački teniser je otkrio ko je najveći ‘pozitivac’, a ko ‘negativac’ na ATP touru.

“Da izuzmemo naše, jer sa svima imam dobar odnos. Najveći gotivac je Gael Monfils, i do će reći 99 od sto igrača. Jako je zanimljiv, uvijek nasmijan i to je ono što je lijepo vidjeti. Nikada nije pravio scene, a veliki je šoumen. Zrači pozitivnom energijom”, obrazložio je Džumhur i dodao:

“S druge strane, Amerikanci su za nas Balkance i Evropljane najgori. Mogu da spomenem jednog od njih, to je Jack Sock. Može proći pet puta pored tebe u toku dana, svaki put će spustiti glavu i neće te pozdraviti. On nije stidljiv, on je arogantan. Jedno vrijeme sam mislio da je do mene. Jednom sam ušao u priču sa nekim, ne sjećam se s kim i on mi je rekao da su svi Amerikanci takvi. I jeste, 90 odsto njih. Jedan dan se javi i priča s tobom, a sutra se ponaša kao da te ne zna. Ne razumijem”.

Video: 
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.