10.5 C
Sarajevo
19.04.2024

Predsjednik Albanije: Vrijeme je da BiH prizna realnost

 

Iako je delegacija Ministarstva inostranih poslova Albanije otkazala svoj dolazak na ovaj samit, albanski predsjednik Ilir Meta stigao je sinoć u BiH i sudionik je današnjeg sastanka na Jahorini.

Na početku govora tokom plenarne sjednice, Meta je čestitao Kosovu što preuzima predsjedanje SEECP-om, iako je njihova delegacija takođe otkazala učešće na ovom dvonednom samitu u BiH.

“Zapadni Balkan je postigao mnogo u izgradnji institucija i demokratskog društva, osnovanih na principu vladavine zakona i poštivanju ljudskih prava”, ocijenio je on.

- OGLAS -

Kako je ocijenio, zahvaljujući proširenju NATO-a i EU integracijama, region je najsigurniji u istoriji, a kao veliki napredak regionalnoj stabilnosti naveo je sporazum između Atine i Skoplja, prenose Vijesti.ba.

“Međutim, i dalje imamo nekoliko bilateralnih izazova. S tim u vezi, želio bih izraziti žaljenje što je Republika Kosovo bila primorana da ne učestvuje na ovom samitu”, rekao je Meta, te dodao:

“Kako možemo potvrditi da imamo uspješnu saradnju ako neki od učesnika u ovom forumu rade sve da bi isključili ljude i kako države ne bi imale koristi od regionalnih inicijativa”.

Naglasio je u tom kontekstu da je obostrano poštivanje od ključne važnosti za bezbjednost i prosperitet svih u regiji.

“Zbog toga, sada je pravo vrijeme da BiH ide dalje u prepoznavanju realnosti – Republika Kosovo je nezavisna i suverena zemlja i treba se prema njoj odnositi s poštovanjem”, poručio je albanski predsjednik.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA