7.7 C
Sarajevo
19.04.2024

Vučić za ANSA: Ne isključujem priznanje Kosova; Nakon dva sata ANSA mijenja intervju na zahtjev Vučića

“Ne možemo priznati Kosovo, a da ništa ne dobijemo od druge strane”, rekao je srpski predsjednik Aleksandar Vučić u intervjuu za talijansku agenciju ANSA povodom dolaska premijera Guiseppea Contea u Beograd. Conte dolazi u srijedu.

Tako je vijest prenio b92 koji se pozivao na srpsku agenciju Beta.

A onda je Beta tokomm večeri objavila ispravak: “Na zahtjev italijanske agencije ANSA, koja je izmijenila svoju prvobitnu verziju vijesti izbacivanjem jednog njezinog dijela, ponovo emitiramo dio intervjua u kojem predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori o Kosovu”.

- OGLAS -

Tako sada intervju počinje sljedećim riječima: “Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da kompromis s Prištinom ne bi predstavljao poraz nego pobjedu za budućnost Srbije i da je njegova dužnost da objasni Srbima značaj takvog sporazuma.

“Za razliku od kosovskih lidera koji svakog dana obmanjuju svoje građane nerealnim obećanjima da će Priština dobiti sve, a Beograd ništa, moja dužnost je da Srbima objasnim značaj kompromisa (s Prištinom) koji ne predstavlja poraz nego pobjedu. Pobjedu za budućnost Srbije”.

Agencija AFP nije mijenjala svoj tekst pa tako ondje jasno stoji: “Predsjednik Aleksandar Vučić u ponedjeljak je nagovijestio da bi Srbija mogla biti sklona priznati Kosovo kao suverenu državu, ali bi tražila nešto zauzvrat od svoje bivše pokrajine kao dio šireg kompromisnog sporazuma.

“Moramo pronaći kompromis, ne može priznati Kosovo bez da išta dobijemo s druge strane”, prenosi AFP i poziva se na ANSA-u. Svoje verzije intervjua nisu promijenili ni b92 ni Politika, što je posebno interesantno jer je bliska Vučićevoj vladi. No, Kurir i Informer, koji se, kažu u Beogradu, uređuju izravno iz Vučićevog kabineta, donose samo kratku vijest koja govori o dolasku premijera Contea. O Kosovu ni riječi.

U završnoj verziji intervjua ostala je zatim rečenica: “Iako sve djeluje teško i na trenutke čak i nemoguće, mi smo osuđeni na pronalaženje kompromisa. Siguran sam da ćemo uz pomoć naših europskih prijatelja i uz podršku Rusije, Amerike, Kine i drugih zemalja doći do rješenja”, rekao je predsjednik Srbije. I dodao da “ako ne bude postignut kompromisni sporazum o Kosovu, to će biti katastrofa”.

Nastavak intervjua nije bio sporan, ali nije ni toliko zanimljiv.

Vučić je naglasio mudar i odgovoran pristup Beograda koji nije odgovorio na “maksimalističke i provokativne” mjere Prištine, i to s ciljem da ne ugrozi mir i stabilnost u regiji. Ali je i ponovio da Beograd neće nastavljati dijalog s Prištinom dok kosovske vlasti ne ukinu carine od 100 posto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Srbi i Albanci, po njegovim rečima, dva su najveća naroda na Balkanu i izuzetno je važno da se dogovore kako bi se jamčila regionalna stabilnost.

Predsjednik Srbije je u intervjuu negirao da je ikada imao tajne susrete sa kosovskim predsednikom Hashimom Thacijem, kako su tvrdili pojedini mediji, a “čistim lažima” je nazvao vijesti koje su nedavno objavljene o postojanju navodnog nacrta konačnog sporazuma Beograda i Prištine. Naveo je da cijeni posrednički rad visoke predstavnice Federice Mogherini (ona je Talijanka), za razliku od kosovske strane koja kritikuje Bruxelles.

“Problemi su između Srba i kosovskih Albanaca, ne mogu kritizrati Europu koja je učinila sve što je moguće da bi održala mir”, rekao je Vučić.

U vezi s mogućnošću prijevremenih izbora, o kojima se uporno priča o medijima, Vučić je kazao da oni ovise od različitih faktora, koji se tiču i vanjske politike, posebno odnosa s Prištinom i eventualno obnove dijaloga sa Kosovom.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA