11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

Radanović: Srpska sela u FBiH bez struje

Radanović je naveo da se najveći dio tih sela nalazi u Unsko-sanskom i Livanjskom kantonu.

“Neka od tih sela u FBiH danas su pusta zbog toga što prijeratno stanovništvo ne želi da se vrati na ognjišta jer im nisu obezbijeđeni osnovni uslovi za život. Bez struje, vode i posla, povratak u ta sela je nemoguć”, rekao je Radanović za “Euroblic”.

Prema njegovim riječima, s druge strane, ima na desetine sela u koja su se Srbi vratili u nadi da će im vremenom struja biti uvedena u kuće, ali im je u čekanju prošlo 20 godina.

- OGLAS -

Radanović kao primjer navodi selo Prkosi u Unsko-sanskom kantonu u koje su Srbi počeli da se vraćaju još 1999. godine, kada im je obećano da će struju dobiti naredne godine, i tako im se obećava iz godine u godinu.

U selu danas ima 17 povratnika, koji i dalje žive u mraku.

“Čak se desi da na zimu napada veliki snijeg i da nadležne službe uopšte ne očiste prilazni put ka tom selu, pa ti ljudi ostanu potpuno odsječeni od svijeta”, kaže Radanović.

On je dodao da su se stanovnici tih sela i srpski predstavnici u bezbroj navrata obraćali nadležnim institucijama, kako u Federaciji, tako i na nivou BiH, ali i međunarodnim organizacijama, te tražili da bude obezbijeđena struja u ovim mjestima, međutim, na njihove vapaje do sada niko nije reagovao.

Zbog svega toga, kaže Radanović, može se zaključiti jedino da se povratak Srba u Federaciju namjerno opstruiše, jer bez struje niko neće odlučiti da se vrati na ognjište.

“Molbe su upućivane od lokalnih vlasti, preko entitetskih, pa do nivoa BiH, ali bezuspješno. Obratiš se jednoj instituciji, ona te uputi na drugu i tako već više od 20 godina. Ne mogu vjerovati da ne postoji interes `Elektrodistribucije` da uvede struju ljudima u kuće. Pa, i oni će od toga imati koristi jer će imati prihode”, navodi Radanović.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA