Sport
Harris predao Džumhuru, teniska reprezentacija BiH savladala Južnu Afriku i došla korak do elite! Teniska selekcija Bosne i Hercegovine savladala je Južnoafričku Republiku u play-offu Svjetske grupe 1 Davis Cupa.
# SCS

Teniska selekcija Bosne i Hercegovine savladala je Južnoafričku Republiku u play-offu Svjetske grupe 1 Davis Cupa.

Odlučujuću, treću pobjedu u tom dvomeču za vodstvo od 3:1 ostvario je najbolji bh. teniser Damir Džumhur, kojem je prvopostavljeni igrač JAR-a Lloyd Harris predao meč nakon trećeg gema u drugog seta i prvi vodstvu bh. tenisera s 2:1.

Džumhur je već u prvom setu pokazao da je, uprkos trenutno nešto slabijem rejtingu na svjetskoj ljestvici (107.), bolji igrač od Harrisa, koji je na 98. mjestu singl igrača na ATP ljestvici.

Džumhur je poveo s 5:0, a pritom je prva tri gejma na svoj servis osvojio bez izgubljenog poena. Harris je svoj prvi gejm u prvom setu osvojio na svoj treći servis, a prve poene na Džumhurov servis tek pri četvrtom servisu, odnosno sedmom gejmu, kojeg je bh. teniser spasio nakon rezultata 40:40. Džumhur je dobio oba naredna poena te i prvi set s 6:1.

U prvom meču današnjeg dana bh. dubl Mirza Bašić/Tomislav Brkić savladali su favorizirani par JAR-a Raven Klaasen-Ruan Roelofse s 2:0 (7:6 i 6:3), čime su otvorili mogućnost Džumhuru da okonča dvoboj u korist BiH, što je on i učinio.

Naša reprezentacija je ovom pobjedom stigla na korak do svjetske elite. U septembru će za plasman među 30 najboljih selekcija svijeta igrati protiv jedne od reprezentacija koje budu poražene u prvom kolu Svjetske grupe koje je trenutno u toku.

Svi rezultati dosadašnjih mečeva:

Mirza Bašić– Ruan Roelofse 2:0 (7:6 i 7:5),

Damir Džumhur – Lloyd Harris 0:2 (5:7 i 2:6),

Bašić/Brkić – Klaasen/Roelofse 2:0 (7:6 i 6:3), Džumhur – Haris 2:0 (6:1 i 2:1).

 

(SCS)

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.