10.5 C
Sarajevo
19.04.2024

Ivan Đikić: Oprez, drugi val koronavirusa bi mogao biti pogubniji

Hrvatski ugledni znanstvenik Ivan Đikić gostovao je u emisiji “Zajedno za zdravlje” na HRT-u gdje je komentirao aktualno stanje s koronavirusom.

Koliko je opasan drugi val epidemije?

“Svi virolozi će vam reći da je najveća opasnost nepripremljenost svijeta na drugi val koji može biti veći i opasniji, to nije zbog toga virusa, tako je bilo i s virusima u prošlosti. Sjetimo se što je španjolska gripa napravila par godina nakon prvog vala. Posljedice drugog vala mogu biti značajno veće nego posljedice prvog vala.

- OGLAS -

Zato je važno imati točne podatke, važno je testirati sve, testirati što više, potreban je oprez kako bismo suzbili svaku moguću pojavu drugog vala virusa.

Jer ako nam se dogodi ono što se dogodilo Bergamu, kada nismo htjeli shvatiti da se virus širi, , u 9,10 mjesecu posljedice će biti puno gore nego što ih imamo sada”, komentirao je Đikić.

“Broj zaraženih puno je veći”

“Sada jesmo u relativno dobroj situaciji jer smo uspjeli izolirati virus, ali tenzija da moramo obrazovati građane da promijene svoj način ponašanja kroz sljedećih 5,6 mjeseci dok god ne dobijemo cjepivo mora ostati.

Moj apel je da se treba komunicirati opreznije, ne tako da imamo relaksacije, kao da su mjere zdravstvene izoliranosti dale rezultate jer nisu, još uvijek imamo dosta velik broj zaraženih u Hrvatskoj i broj je puno veći ako uzmemo u obzir serološka testiranja koja još uvijek nismo napravili”, tvrdi Đikić.

Koliki je broj zaraženih?

“Ima dosta studija koje su rađene posljednjih dana. sve su rađene koristeći serološke testove.. .Brojevi variraju od 3 posto u Nizozemskoj, tamo je studija napravljena dosta solidno, napravljena je na svim davateljima krvi, znači na široj populaciji, kod njih je rezultat da je tri posto pozitivnih ljudi u Nizozemskoj. Znači od 17 milijuna, oko pola milijuna je pozitivnih! A službeni podaci su oko 30 tisuća. Ako uzmemo tih tri posto, onda je u Hrvatskoj zaraženo oko 120 tisuća ljudi.

Vjerujem da su brojevi malo manji, jer smo bili vrlo uspješni u početku s tim epidemiološkim mjerama, ali što je virus duže među populacijom taj broj će sigurno rasti. Moramo uzeti u obzir i rezultate Švedske i Kalifornije, gdje je postotak od 4 do 8 posto. Iako ne znamo službeno za te brojeve, oni jesu realni s obzirom na serološka testiranja”, rekao je Đikić za HRT.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA