15.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Traži se preispitivanje odluke o dozvoli za Blok 7

Kantonalni sud je doveo u pitanje pravo Ekotima na pokretanje sudskog postupka u svojstvu stranke, a što nije u skladu sa odredbama Aarhuske konvencije i Zakona o zaštiti okoliša FBiH – navode iz Ekotima.

– Njihov zaključak je da udruženje registrovano u Sarajevu nema pravo da ukazuje na propuste, greške i kršenje zakona u okolinskoj dozvoli koju izdaje Federalno ministarstvo okoliša za postrojenje u Tuzlanskom kantonu. Da je Sud ušao u meritum predmeta, ustanovio bi koliko je naša tužba opravdana, odnosno koliko je propusta i grubih kršenja zakona napravljeno u procesu izdavanja okolišne dozvole za blok 7 TE Tuzla – izjavio je Rijad Tikveša iz Ekotima.

Pravni ekspert Aarhus centra u BiH Nina Kreševljaković je navela da je u zakonu o udruženjima i fondacijama jasno navedeno da udruženje registrovano na federalnom nivou ima pravo da radi na teritoriji Federacije BiH.

- OGLAS -

– Na osnovu zakonskih odredbi, udruženje Ekotim jeste zainteresirana stranka u postupku, budući da predstavlja organizaciju za zaštitu okoliša, i kao takva uživa sva prava na pokretanje sudskih postupaka iz oblasti zaštite okoliša – dodala je ona.

Iz tih razloga, Ekotim će iskoristiti svoja prava pred Vrhovnim sudom Federacije BiH, posebno uzimajući u obzir činjenicu da će, ukoliko bude izgrađen i pušten u rad, blok 7 direktno ugrožavati okoliš cjelokupnog područja BiH i susjednih država, te kao takav predstavlja vitalno okolišno pitanje koje će imati kontinuiran negativan uticaja na zdravlje svih građana u narednim desetljećima, saopćeno je iz Aarhus centar u BiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA