Sport
Komentar: Ti si, Novače, zalutao na Balkan Sve je organizovao on i njegov tim, i većinu finansijskih troškova pokrio je upravo on. A sada je najgori. OK, kriv je, ali krivi su i svi oni koji su jedva dočekali organizovati ovako nešto, a danas se ograđuju od toga.
# novakdjokovic.com

Utrkuju se mediji i raznorazni komentatori na društvenim mrežama, ko će prije osuditi Novaka Đokovića i njegov tim za organizaciju Adria Toura. Teniski karavan koji je u nekih mjesec dana trebao obići Balkan i poslati poruku jedinstva i solidarnosti u regiji u teško vrijeme zdravstvene i ekonomske krize koja drma cijeli svijet, a naročito Balkan. Kritikuju Novaka i neke kolege sa ATP Toura, ali ima i onih poput Gasqueta koji su stali u njegovu odbranu. Nema tu mnogo iskrenosti u suštini, kritikuju ga oni koji ga ne vole iz drugih, sportskih i nesportskih razloga.

Lako je sada biti general poslije bitke i osuti paljbu po Đokoviću, ali je licemjerno. Svi na Balkanu su sa oduševljenjem podržali ideju Adria Toura i veselili se nekom ozbiljnom tenisu nakon višemjesečne pauze. Bila je to idealna prilika da najbolji na svijetu, i neki od najboljih, posjete Beograd, Zadar, Banja Luku i Sarajevo. Do prije tri dana svi su bili oduševljeni, a sada pričaju kako je to bilo glupo i neodgovorno. Ne može Novak Đoković sam izdati dozvole za održavanje takvog događaja. Svi su bili uključeni, državne vlasti, krizni štabovi, epidemiolozi i teniski savezi. Bez dogovora i koordinacije sviju njih ovakvi događaji ne bi bili mogući.

I svi su objeručke prihvatili tu ideju, hvalili se kako organizuju najveći sportski događaj u svijetu trenutno i utrkivali se kome će pripasti veće zasluge što najbolji na svijetu dolazi u njihovu državu i njihov grad. Andrej Plenković je brže bolje poletio da dočeka Novaka i da se uslika sa njim, isto kao što nema sumnje da bi u Banja Luci isto uradio i Milorad Dodik, a sigurno bi se i u Sarajevu raznorazni političari utrkivali ko će se prije slikati sa Novakom i Damirom Džumhurom kojem nikada u životu nisu pomogli na bilo koji način. Sada kada se ispostavilo da su neki od učesnika turnira zaraženi virusom, svi se ograđuju i osuđuju, svi bježe od odgovornosti.

Da li su se ovi turniri trebali održati u ovo vrijeme besmisleno je diskutovati. Vjerovatno nisu, ali ako su dobijene sve potrebne dozvole od strane stručnjaka iz svih oblasti, ko smo mi da sumnjamo u njih. Vjerovatno su se i teniseri trebali odgovornije ponašati prilikom druženja mimo teniskih mečeva, na raznoraznim feštama koje su se dešavale i u Beogradu i Zadru. Nažalost, ovo je bila jedina prilika za nas ljubitelje tenisa da gledamo vrhunske tenisere u našem gradu, jer njihov raspored je takav da nema šanse da mogu odvojiti mjesec dana i igrati egzibicione turnire čisto iz zabave. Novak je odavno planirao posjetiti BiH ali jednostavno nema vremena. Podsjetiću, za one koji ne znaju, da teniska sezona traje od januara do novembra. Onaj preostali mjesec dana teniseri odmaraju i pripremaju se za novu sezonu.

Ispostavilo se da se jedna izuzetno plemenita ideja pretvorila u katastrofu. Mogao je Novak Đoković sada biti u Monaku ili nekoj drugoj egzotičnoj destinaciji u svijetu, uživati sa porodicom i mirno čekati nastavak sezone, ali pokušao je uraditi nešto dobro za sve ljubitelje tenisa na Balkanu. Osim što je bio učesnik Adria Toura, bio je prvi operativac i finansijer. Sve je organizovao on i njegov tim, i većinu finansijskih troškova pokrio je upravo on. A sada je najgori. OK, kriv je, ali krivi su i svi oni koji su jedva dočekali organizovati ovako nešto, a danas se ograđuju od toga.    

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.