7 C
Sarajevo
25.04.2024

Tusk optužio Johnsona da igra ‘glupu igru traženja krivca’

Uz samo 23 dana prije nego što Ujedinjeno kraljevstvo napusti blok, budućnost Britanije ostaje duboko neizvjesna a London i Bruxelles međusobno se optužuju kako bi pokušali da izbjegnu krivicu za neprimjereni Brexit bez sporazuma.

U nagovještaju d su posljednji Johnsonovi prijeedlozi u cilju premoštavanja razlika propali, izvor iz Downing Streeta izjaavio je da su Johnson i Merkel razgovarali u jutarnjim satima i da je ona jasno stavila do znanja da je sporazum “veoma vjerovatno malo moguć”,

Izvor iz Downing Streeta izjavio je da je, ako je pozicija kancelarke Merkel da Sjeverna Irska ostaje u carinskoj uniji s EU ujedno i pozicija bloka, postizanje sporazuma nemoguće.

- OGLAS -

– Ukoliko to predstavlja njihovu novu etabliranu poziciju, onda to znači da je sporazum praktično nemoguć, ne sada nego bilo kada – kazao je izvor.

Portparol njemačke kancelarke potvrdio je da se razgovor desio, ali je odbio dodatno komentirati.

– Borise Johnsonu, u pitanju nije samo pobjeda u nekoj glupoj igri traženja krivca. U pitanju je budućnost Evrope i Ujedinjenog Kraljevstva, kao i sigurnost i interesi naših naroda. Ne želite sporazum, ne želite produženje, ne želite povlačenje, quo vadis? – objavio je predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk na Twitteru.

Takvi žestoki komentari ukazuju na to da je igra traženja krivaca oko Brexita već počela i da se sada i London i evropske prijestonice pripremaju za ogorčenu svađu i potencijalno haotični  Brexit za koji nijedna strana ne bi bila odgovorna.

Neprimjereni Brexit bez sporazuma mogao bi izazvati žestoke podijele u Ujedinjenom Kraljevstvu, naškoditi globalnom rastu i oblikovati budućnost Evropske unije koja je izgrađena na ruševinama Evrope nakon Drugog svjetskog rata, prenosi Reuters.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA