2 C
Sarajevo
26.04.2024

Wang: Kinesko-ruska saradnja učinit će svijet mirnijim i stabilnijim

Kada Kina i Rusija nastupe zajednički, svijet će biti sigurnije, mirnije i stabilnije mjesto, izjavio je u petak kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi.

Wang je dao tu izjavu na konferenciji za novinare na marginama redovne godišnje sjednice Kineskog narodnog kongresa.

Ove godine obilježava se 70. godišnjica uspostave diplomatskih odnosa dvije zemlje. Kinesko-ruski odnosi prolazili su izuzetnim putem, tvrdi Wang.

- OGLAS -

Kinesko ruski odnosi obilježeni su dubokim političkim povjerenjem, obostrano korisnom ekonomskom saradnjom i uzajamnom podrškom u međunarodnoj areni, dodao je Wang.

– To je postao dobar primjer kako dvije velike zemlje mogu ostvariti interakciju, donoseći ogromnu korist za dva naroda i značajno doprinoseći regionalnom i globalnom miru i saradnji – kazao je šef kineske diplomatije.

Wang je izjavio da će u 2019. godini  Kina i Rusija iskoristiti 70.godišnjicu uspostave diplomatskih odnosa kao priliku da unaprijede bilateralno sveobuhvatno strateško partnerstvo i saradnju na novi nivo.

Na poziv kineskog predsjednika Xi Jinpinga, ruski predjednik Vladimir Putin prisustvovat će drugom forumu međunarodne saradnje Svila i put, kazao je on, dodajući da Xi također planira učiniti državnu posjetu Rusiji na poziv predsjednika Putina, prenosi Xinhua.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA