7 C
Sarajevo
25.04.2024

Rusija protjeruje iz zemlje zaposlenike ambasada Švedske, Poljske i Njemačke

Ovo je navedeno na web stranici ruskog odjeljenja.

Precizira se da je ova odluka saopštena službenim diplomatskim predstavnicima tri zemlje, koji su pozvani u rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

“Protest je uložen kod diplomata u vezi sa zabilježenim učešćem diplomatskih službenika generalnih konzulata Kraljevine Švedske i Republike Poljske u Sankt Peterburgu i ambasade Savezne Republike Njemačke u Moskvi u nezakonitim radnjama u januaru 23. 2021. “, navodi se u izjavi.

- OGLAS -

Rusko ministarstvo je naglasilo da su takve akcije s njihove strane neprihvatljive i ne odgovaraju njihovom diplomatskom statusu.

„Diplomate koji su učestvovali u ilegalnim akcijama proglašeni su persona non grata u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima od 18. aprila 1961. godine. Naređeno im je da napuste teritoriju Ruske Federacije u bliskoj budućnosti ”, dodalo je Ministarstvo vanjskih poslova.

Ranije je zvanična predstavnica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova rekla da će Moskva reagirati na svaki slučaj miješanja stranih diplomata u unutrašnje stvari države.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA