3.8 C
Sarajevo
19.04.2024

London: Erdogan se susreo sa liderima Velike Britanije, Francuske i Njemačke

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u utorak poslijepodne susreo se u Londonu sa liderima Velike Britanije, Francuske i Njemačke uoči samita NATO-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Sastanak je počeo oko 15 sati po lokalnom vremenu i očekuje se da će trajati nešto više od sat vremena. Francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemačka kancelarka Angela Merkel i domaćinom britanskim premijer Boris Johnson susreli su se s Erdoganom u ulici Downing 10.

“Događaji u vezi s našom operacijom ‘Izvor mira’ biće procijenjeni. Budući da su ove zemlje među koalicionim snagama, razgovaraćemo o stepenu ispunjenja njihovih dužnosti u okviru koalicije i kako mogu podržati planove i projekte koje smo pripremili“, rekao je Erdogan ranije, govoreći o turskoj antiterorističkoj operaciji na sjeveru Sirije, i nastavio:

- OGLAS -

“Također, ćemo dobiti priliku da saslušamo njihova očekivanja od nas i nadam se da ćemo sastanak završiti u dobrom raspoloženju.“

Turske oružane snage su 9. oktobra pokrenule operaciju “Izvor mira“ protiv terorističke organizacije YPG/PKK-a na istočnoj obali Eufrata kako bi osigurali državnu granicu Turske i u pograničnom pojasu Sirije uspostavili sigurnu zonu za dobrovoljni povratak izbjeglica. Turskim snagama na terenu su podršku pružili borci Sirijske nacionalne vojske, koja je ranije bila poznata pod imenom Slobodna vojska Sirije.

Shodno postignutom tursko-američkom dogovoru, turske snage su 17. oktobra na period od 120 sati pauzirale operaciju kako bi se dalo vrijeme teroristima YPG/PKK-a da se povuku iz pograničnog pojasa na sjeveroistoku Sirije. Po isteku roka iz Ministarstva odbrane Turske saopšteno je da je turska strana ispunila svoje obaveze prema dogovoru sa SAD-om, a da je američka strana Ankaru obavijestila da su se teroristi YPG/PKK-a povukli. Ministarstvo je poručilo i da više nema potrebe za novim takvim operacijama turskih snaga u Siriji.

Uporedo s tim, turski predsjednik Erdogan 22. oktobra se u Sochiju sastao s ruskim kolegom Vladimirom Putinom i postigao dogovor koji uključuje početak zajedničkih tursko-ruskih patrola na sjeveru Sirije. Na sastanku Erdogana i Putina i delegacija, koji je trajao više od šest sati, postignut je dogovor prema kojem se teroristi YPG-a povlače, a počinju i zajedničke patrole u Siriji.

U terorističkoj kampanji protiv Turske, koja traje duže od 30 godina, PKK-a, koju su Turska, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija okarakterisale kao terorističku organizaciju, odgovorna je za smrt 40.000 ljudi. YPG je sirijski ogranak terorističke grupe.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA