12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Kome će otići Škorini glasovi – Kolindi ili Milanoviću?

Sudeći prema posljednjem istraživanju koje je sprovela Nova TV, to baš i nije tako, piše zagrebački Jutarnji list.

Tek nešto manje od polovine Škorinih birača u drugom krugu bira Kolindu Grabar-Kitarović (47 posto), 28 posto bira Zorana Milanovića, a njih 22 posto ostaće kod kuće.

Ako se, piše list, uzme u obzir da je Škoro osvojio 465.703 glasa, onda kandidatkinja HDZ-a može računati na gotovo 220.000 Škorinih glasova, a SDP-ov kandidat na više od 130.000 glasova.

- OGLAS -

Kolakušić je osvojio 111.916 glasova, a prema anketi Nove TV, velika većina njegovih birača u drugom krugu ostaće kod kuće, dok će 45 posto glas dati Milanoviću (50.000 glasova).

Juričanovih 60 posto birača u drugom krugu glas daje Milanoviću (52.000), a birači ostalih manjih kandidata (Orešković, Peović, Kovač) svoj glas u većini u drugom krugu daju Milanoviću.

Grabar-Kitarović može računati i na 37 posto Pernarovih birača (16.300) te na desetak hiljada glasova Ðapićevih i Babićevih pristalica.

Kada se sve to sabere, doduše, ne s velikom preciznošću jer je ipak riječ o anketama, onda je Milanović u blagoj prednosti u odnosu na Grabar-Kitarovićevu, piše Jutarnji i dodaje da sve ukazuje da će borba biti neizvjesna.

Iz štabova predsjedničkih kandidata Zorana Milanovića i Kolinde Grabar-Kitarović predviđaju da će im za pobjedu u drugom krugu biti potrebno da osvoje više od milion glasova, ne precizirajući pritom koliko više od milion.

Kolinda Grabar-Kitarović na prošlim predsjedničkim izborima u drugom krugu u januaru 2015. osvojila je nešto više od 1,1 milion glasova, dok je Josipović 2010. u drugom krugu bio pobjednik sa 1,3 miliona glasova.

Stjepan Mesić je u dva izborna ciklusa za desetogodišnji mandat dobio po 1,4 miliona glasova.

U Milanovićevom štabu predviđaju veću izlaznost u drugom krugu, do barem 55 posto, a u štabu Kolinde Grabar-Kitarović nisu baš u to sigurni.

Veća izlaznost, slažu se u oba izborna štaba, više odgovara ljevici jer je desno biračko tijelo disciplinovanije i više izlazi na izbore, a kada se pojavi veća izlaznost, to je znak da se ljevica više mobilizuje ili da se glasa za promjene (a desnica je na vlasti).

U Štabu Milanovića računaju da bi im veća izlaznost za četiri odsto u odnosu na prvi krug mogla donijeti 100.000 novih birača.

Ako se izlaznost poveća, uvjereni su da je pobjeda Milanovića gotovo pa sigurna.

U Štabu Kolinde Grabar-Kitarović nisu baš toliko sigurni da će izlaznost biti veća jer smatraju da će možda dosta protestnih birača ostati kod kuće.

Milanovićev tim kaže kako će glavni bazen birača biti oni koji nisu izašli u prvom krugu, ali i u sredinama gdje je opozicioni SDP i sada jak ima još potencijala.

Urbane sredine i gradovi bi, računaju, trebalo da ostanu Milanovićevi.

U HDZ-ovom Štabu svjesni su da je Slavonija njihov bazen birača koji se sada okrenuo Škori i najviše će se fokusirati na taj dio Hrvatske, ali i na Zagreb, koji uvijek donosi pobjedu.

Dalmacija je, kažu, napravila dobar posao, ali grad Zagreb moraće da povuku.

Podbačaj u Zagrebu u HDZ-u kažu da je rezultat ne baš jake stranačke organizacije u metropoli, ali takođe smatraju da je sada jasno da ni ekipa gradonačelnika Milana Bandića više nije toliko jaka, pa je tu nastala, kako kažu, rupa u glasovima.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA