13.8 C
Sarajevo
28.03.2024

Rešić: Nismo protiv reforme javne uprave, ali je sadašnji koncept pogrešan

-Vlada RS-a nije protiv reforme, već ne želi sadašnji koncept, koji se pokazao neefikasnim. Za sve ove godine upali smo u administrativni sistem, jer smo zadnje dvije-tri godine rada finansirali samo obuke rada na računarima. To nije reforma – rekla je ona novinarima u Banjoj Luci.

Ocijenila je da Fond za reformu javne uprave u BiH nije ispunio svoju svrhu te da je formalno-pravno prestao da postoji krajem 2017. godine.

RS je, kaže Rešić, opredjeljena da nastavi reformu javne uprave, ali je za nju neprihvatljiv i način raspodjele novca u Fondu za reformu javne uprave. Navela je da taj fond treba drugačije koncipirati.

- OGLAS -

Opredjeljenje RS je, kaže, da se nastave reforme i sama ih i provodi.

Vlada RS-a je ranije usvojila Program razvoja javne uprave za period 2019.-2023. godina, što je, dodaje, odgovor na izvještaj Evropske komisije u kojem se konstatutuje da je RS kočničar procesa reforme javne uprave.

Ćuzulan je prethodno danas podsjetio da je Strateški okvir za reformu javne uprave 2018-2020. usvojen u martu prošle godine na tehničkom nivou, a Vlada RS ga već duže vrijeme odbija usvojiti i “time onemogućava BiH da ispuni jedan od zahtjeva Evropske komisije iz ranijih preporuka, a to je usvajanje cjelodržavnog strateškog okvira za reformu javne uprave“.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA