3.8 C
Sarajevo
19.04.2024

Dijete se ponaša nemoguće: Šta se može kriti iza toga

Mala djeca mogu biti i te kako ‘zeznuta’ sa svojim ispadima bijesa i zahtjevima, ali je li njihovo ponašanje samo bezobrazluk ili se nešto više krije iza njega? Pogledajte više mogućih razloga zbog kojih se vaše dijete ponaša nemoguće:

1. Djetetu nije dobro, a nije svjesno toga

Čak i kad su djeca dovoljno stara da vam mogu reći da se ne osjećaju dobro, ponekad ne shvataju da se osjećaju tužno zato što su zapravo bolesna. Ako vam dijete ne kaže da ga boli uvo ili grlo, mogli biste vrlo lako propustiti takve znakove. Zbog toga su djeca često mrzovoljna, cvile, prenemažu se i ‘zagorčavaju’ vaš život samo zato jer se tako i osjećaju. 

- OGLAS -

2. Nije se dovoljno naspavalo

Ovo je očiti, ali važan razlog koji treba pomenuti. Postoji razlog zašto riječi ‘umor’ i ‘mrzovoljnost’ idu zajedno, a to je puno gore kod male djece. Kada se mališani ne naspavaju – mogu postati potpuno drugačiji mali ljudi koje neko vrijeme niko ne želi u blizini.

3. Pruža otpor zbog radoznalosti

Kao roditelji, često zaboravljamo koliko mališani mogu biti radoznali. Veliki svijet za njih je ogromno igralište prepuno novih stvari koje mogu da poučavaju, a čak i kad znaju da ne smiju da šaraju po zidovima – nekad ne mogu da odole. Radoznalost je velik dio čovjekove prirode i ne treba potcjenjivati tu moć. Djeca često samo žele da vide kako bi izgledalo iskoristiti svoju sobu kao platno umjesto da to učine s komadom papira. 

4. Možda ‘kopira’ tuđe ponašanje

Mala djeca često uče tako što kopiraju druge: roditelje, braću i sestre, prijatelje pa čak i likove iz crtanih filmova. Zato, kada dijete postane agresivno, nepristojno ili namjerno bezobrazno, razlog se često krije u imitiranju druge osobe jer djeca misle da je takvo ponašanje zabavno, ‘kul’ ili ispravno. 

5. Bori se s tjeskobom

Ako vaše dijete konstantno odbija da negdje ide, nasilno je ili destruktivno – to može biti zbog toga jer se zapravo bori s tjeskobom. Na primjer, nervozno ili zabrinuto dijete može se osjećati uplašeno zbog određenih situacija i prkosi vam kako bi se izborilo s ttim. Djeca koja su ljubomorna i zabrinuta zbog mlađe braće i sestara i njihovog odnosa s roditeljima, mogu se takođe ponašati loše jer na taj način pokazuju svoja osjećanja. 

6. Prisutan je neki drugi zdravstveni problem

Postoji puno drugih stanja koje djeca mogu razviti, poput autizma, poremećaja sluha, senzorne integracije, poremećaj nedostatka pažnje, Aspergerovog sindroma.. Zbog njih se mogu pojaviti oblici ispada bijesa, agresivnog ponašanja, nasilja, pružanja otpora i druga problematična ponašanja. 

7. Ne zna da radi nešto loše

Čak i ako vaše dijete uskoro kreće u školu ili je već u školi, ima još puno toga da prođe u svom razvoju, sticanju znanja i razumijevanju svijeta. Mi znamo šta se dogodi ako ostavimo otvorenu slavinu u umivaoniku ili ako kažemo nepoznatoj ženi da izgleda debelo, ali ako djetetu ne objasnimo (puno puta) zašto to nije primjereno ponašanje, dijete neće shvatiti da radi nešto pogrešno. Nemojmo zaboraviti da djeca još uvijek uče i puno je toga što još ne znaju ili ne shvataju.

Sljedeći put kada vaše dijete dobije ispad bijesa, ponaša se nasilno ili jednostavno nepristojno, zaustavite se i pitajte sebe: je li dijete zbilja samo nevaljalo ili je posrijedi nešto drugo? Kada dublje sagledamo svaku situaciju, otkrivamo šta se zaista događa i učimo kako treba da se postavimo, što će pomoći da se njihovo ponašanje popravi i sačuva duševno zdravlje roditelja. 

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA