13.8 C
Sarajevo
28.03.2024

Obilježen Europski dan sjećanja na žrtve komunizma na Bilima

U organizaciji Odjela Hrvatskog narodnog sabora za Drugi svjetski rat i poraće na “Groblju mira” na Bilima obilježen je Europski dan sjećanja na žrtve komunizma, nacionalsocijalizma i fašizma.

Obilježavanju su nazočili predstavnici Katoličke crkve, Hrvatskog narodnog sabora, izaslanstvo Republike Hrvatske te predstavnici društvenog, kulturnog, političkog i gospodarskog života Bosne i Hercegovine.

Svetu misu predvodio je fra Ivan Ševo, provincijski i župni vikar župe sv. Petra i Pavla Hercegovačke franjevačke provincije, koji je u propovijedi istaknuo kako bez ljubavi prema vlastitom narodu i domovini te poštovanja nacionalne tradicije, običaja, kulture, jezika i vjere ni jedan narod nema budućnosti, pa tako niti hrvatski narod.

- OGLAS -

– Ako nam netko izbriše prošlost i ako Hrvat na bilo koji način izgubi povijesno pamćenje ili ako naivno prihvati krivotvorenu prošlost, onda će prestati postojati kako narod – poručio je fra Ivan.

Dodao je kako je dostojanstvena obrana povijesne istine prvi uvjet za očuvanje identiteta, kao i opstanak hrvatskog naroda na ovim prostorima.

Po njegovim riječima, 20. stoljeće bilo je stoljeće najvećih totalitarizama koji su rušilačkom silom potpuno pogazili sve znakove ljudske osobnosti, dokidajući i grubo kršeći dostojanstvo ljudskih prava.

– U središnjoj i istočnoj Europi 1945. godina donijela je veliki poraz fašizma, ali u isto vrijeme nije donijela očekivanu demokraciju, nego novi grubi totalitarizam po imenu komunizam i socijalizam – kazao je fra Ivan.

Drugi svjetski rat, poraće i razdoblje od 1945. do 1990. godine, dodao je, bili su za hrvatski narod iznimno teško povijesno razdoblje.

– O stradanju hrvatskog naroda svjedoči više od tisuću masovnih grobnica o kojima se u komunističkom režimu nije smjelo govoriti. Bila je to najveća državna tajna u Titovoj Jugoslaviji zato što su na Bleiburgu i Križnom putu smaknuti brojni nevini ljudi – istaknuo je.

U današnje vrijeme, kazao je fra Ivan, postoje brojna svjedočanstva i dokumenti o tim događajima.

– O tome ćemo moći razumno razgovarati tek kada svi prihvatimo da se pomirba može graditi jedino na istini i poštivanju žrtava koji su jasno upisane imenom i prezimenom – poručio je.

Europski dan sjećanja na žrtve komunizma, nacionalsocijalizma i fašizma na lokaciji “Groblja mira” obilježava se od 2013. godine.

Zaravan Bile iznad Mostara i Širokog Brijega u veljači 1945. bila je mjesto krvavih okršaja. Danas se tu, na površini od 100.000 četvornih metara gradi kompleks “Groblje mira”, spomen-prostor na sve pobijene katolike Hrvate iz BiH.

Danas je blagoslovljen nedavno postavljeni središnji križ, inače replika vukovarskog križa, koji svojom simbolikom upućuje na gradnju memorijalnog centra kao spomen na sva mjesta stradanja hrvatskog naroda.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA