8.8 C
Sarajevo
23.04.2024

Profesori sa Burch univerziteta ostvarili saradnju sa svjetskim IHP institutom

U okviru projekta “AIRCOM- primjena umjetne inteligencije u radio komunikacijskim sistemima” održana je radionica u Frankfurtu na kojoj su, između ostalih, sudjelovali profesori sa Burch univerziteta – Odsjeka za elektroteniku doc. dr. Dejan Jokić i prof. dr. Jasmin Kevrić, te profesori sa Odsjeka za informacione tehnologije prof. dr. Zerina Mašetić i prof. dr. Samed Jukić.

Oni su su u okviru radionice i posjete Institutu za mikroelektroniku (IHP), predstavili svoja dostignuća iz oblasti primjene umjetne inteligencije.

Radi se o projektu koji vode IHP i Internacionalni Burch univerzitet, a finansira DFG (Njemačka istraživačka fondacija za promociju nauke i istraživanja).

- OGLAS -

Projekat „AIRCOM“ podrazumijeva primjenu umjetne inteligencije u radio-komunikacijskim sistemima, gdje je tim stručnjaka sa IHP-a zadužen za razvoj čipova u radio-komunikacionim sistemima, a tim profesora sa Burch univerziteta zadužen je za primjenu umjetne inteligencije

Tema projekta je “Primjena umjetne inteligencije u radio-komunikacijskim sistemima”, gdje u navedenom projektu participiraju dva odvojena tima stručnjaka čije su oblasti djelovanja podijeljene na hardverski i softverski dio.

Za hardverski dio projekta zadužen je tim stručnjaka sa IHP-a, koji je projektovao novu generaciju čipova za napredne radio-komunikacijske sisteme za koje se očekuje da će biti komercijalno dostupni za nekoliko godina.

Drugi tim čine profesori sa Burch univerziteta koji su zaduženi za implementaciju umjetne inteligencije u navedenim sistemima  tzv. softverski dio projekta.

S obzirom na sve veću primjenu umjetne inteligencije otvorila se prilika za jedinstvenu saradnju, a profesorima sa Burcha predstavljene su nove tehnologije izrade čipova koje su primjenu pronašle u aplikacijama u autoindustriji, u svemirskim aplikacijama za Evropsku svemirsku agenciju, te novim visokofrekventnim radarskim sistemima.

Posjetom IHP-u i prezentacijom u okviru projekta, profesori sa Burcha omogućili su pristup najnovijim svjetskim tehnologijama svim studentima u BiH.

Jedan od segmenata saradnje odnosi se i na organizaciju radionice koja će se održati na Burchu sljedeće godine, a gdje će se svi studenti koji žele, moći uključiti u spomenutu oblast istraživanja. 

Studentima će biti ponuđene različite teme istraživanja iz oblasti projektovanja i korištenja specijalnih čipova za auto-industrije, radarske sisteme i svemirske aplikacije.

– Ispite na master i doktorskim studijama na Burchu prilagodit ćemo potrebama istraživanja tako da će sve potrebne vještine studenti steći na studiju prije njihovog uključenja u izradu projekata.  Realizacija projekata bi se odvijala uporedo na Burchu i IHP-u na kojem bi student proveli znatan dio vremena tokom izrade master teza i doktorskih disertacija. Ovaj koncept smo već tetirali i dva naša studenta su u IHP uspješno završili praktični dio svojih master teza što nam je omogućilo da nastavimo saradnju sa ovim prestižnim institutom – pojasnio je doc. dr. Dejan Jokić, vođa tima Burch univerziteta.

Prilikom posjete IHP-u profesori su imali priliku da pogledaju Clean room u kojoj se proizvode čipovi, a zatim i Demo room u kojoj se vrši testiranje proizvedenih čipova.

Nakon završene radionice, koja je bila više nego uspješna, učesnici su dogovorili  nove i konkretne pravce istraživanja u okviru projekta, saopćeno je iz Burch univerziteta.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA