1 C
Sarajevo
19.04.2024

Prva žrtva u Srbiji je iz grada koji je postao jedno od najvećih žarišta u zemlji

Inače, mjere za suzbijanje koronavirusa u Kikindi su rigoroznije nego u ostatku Srbije. Virus je u grad donio jedan sugrađanin koji je doputovao iz Milana.

Ulice Kikinde potpuno su puste. Tišina je i mir. Nema automobila. Kafići nisu postavili stolove vani, iako je sunčan dan. Nitko ne prolazi centrom grada. Tržnica je zatvorena.

To je slika grada koji je, prema službenim izjavama, najveće žarište koronavirusa u Vojvodini i jedno od tri najveća u Srbiji, javlja DW.

- OGLAS -

Rigoroznije nego u ostatku zemlje

Mjere za suzbijanje koronavirusa ovdje su rigoroznije nego u ostatku zemlje. Prema odluci gradskog štaba za izvanredne situacije, potpuno je obustavljen rad svih ugostiteljskih objekata i svih tržnica i zatvorene su sve trgovine, osim ljekarni i trgovina živežnih namirnica.

“Samim tim ne dajemo građanima ni šansu da iz nekih perifernih razloga dolaze u grad, okupljaju se, pričaju i ono što inače rade u normalnim okolnostima”, kaže za DW gradonačelnik Kikinde Pavle Markov.

Na ulicama su, dodaje Markov, samo oni koji obavljaju svakodnevne poslove. 

“To je nešto što je teško objasniti – zašto je važno da u ovom trenutku ne odete, na primjer, kod automehaničara i pokušate riješiti neki problem koji nije najvažniji u ovom trenutku“, žali se gradonačelnik.

Privid života

Ne rade butici, banke, radnje. Otvoren je tek po koji kiosk brze hrane. Dezinficiraju se sve javne površine, zdravstvene ustanove, autobusne i željezničke postaje, a posebno autobusi za međugradski promet.

“Moja porodica se ponaša kao da smo već u karanteni. Roditelji mi ne izlaze iz kuće, kao ni sestra s djecom – osim u dvorište”, priča Ljiljana Bajkin. 

Ona i dalje odlazi na posao u jednu špeditersku firmu. 

“Zet i ja radimo pod punom ratnom opremom i nadam se da će nam pomoći. Uplašeni smo, samo na trenutke zaboravimo što se dešava i da je nevidljivi neprijatelj oko nas”.

Privid života daju i tvornice koje su još uvijek otvorene – sve osim talijanske tvornice tekstila Calzedonia.

Virus je donio mještanin koji se vratio iz Milana

Virus je u grad stigao preko mještanina koji je doputovao iz Milana. Kikinđani su ljuti na njega jer se, kažu, neodgovorno ponašao. 

“Kod mene u obitelji, kad god čujemo da smo najveće žarište, uvijek se vraćamo na tog čovjeka koji je pio kavu sa susjedom, grlio se s prijateljima i širio zarazu. Ne možemo razumjeti zašto nije rekao da je bio u Milanu, pa da se na vrijeme reagira. Svi to gledaju kao neodgovoran potez i ne mogu shvatiti”, rekla je Marina Ludajić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA