5 C
Sarajevo
27.04.2024

Grabar-Kitarović o izvještaju SOA-e: Hrvatska je sigurna zemlja

Hrvatska nema razloga za brigu, ali uvijek ima razloga za oprez, komentirala je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović izvješće Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA), ističući da je Hrvatska sigurna zemlja.

U izvješću o radu u prošloj godini SOA je objavila kako je sigurnosna situacija u Hrvatskoj stabilna te da trenutno ne postoje naznake niti vidljivi potencijali njezine značajnije destabilizacije.

– Vjerujem institucijama i agencijama koje se bave zaštitom hrvatskog teritorija. Država nema razloga za brigu, ali ima razloga za oprez, uvijek, izjavila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

- OGLAS -

Naglasila je da je Hrvatska sigurna zemlja koja treba surađivati sa susjednim zemljama kada je riječ o razmjeni podataka o potencijalnim ugrozama, o kretanjima ljudi posebno kada je riječ o povratnicima iz tzv. Islamske države, iz sirijskog i iračkog rata.

Grabar-Kitarović komentirala je i navode iz SOA-inog izvješća o djelovanju nekih država koje “Hrvatsku žele etiketirati svakojakim imenima i na taj način kreirati naš imidž u svijetu”.

Ustvrdila je kako se moramo potruditi i odgovarati na te namjere te imati kontraargumente koji će ići u pozitivnom smislu, predstavljajući Hrvatsku kao modernu europsku državu po mjeri čovjeka, kako bismo se udaljili od imidža hrvatske kao balkanske zemlje.

Novinare je zanimalo i smatra li da susjedna Bosna i Hercegovina stvara probleme Hrvatskoj u vezi s migrantima.

– Ja bih voljela vjerovati da ne, ali očito je da problema ima i zato sam rekla da moramo biti u neprestanom kontaktu sa susjednim državama, razgovarati s njima i rješavati sve – ne samo na razini SOA-e, nego i politički, zaključila je predsjednica.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA