Sport
Rusi i Bjelorusi mogu igrati na Wimbledonu? Kompromisno rješenje koje je predložio Wimbledon podržava i Vlada Velike Britanije, koja je stavila do znanja da neće blokirati aplikacije za dobijanje vize.
#

Ruski i bjeloruski teniseri i teniserke moći će da učestvuju na Wimbledonu ove godine, ekskluzivno saznaje "Daily Mail".

Prošle sezone im je bilo zabranjeno usljed rata u Ukrajini, a kako se navodi, igrači će biti izbačeni s turnira ukoliko pokažu bilo kakvu podršku ratu i takmičit će se pod neutralnom zastavom.

ATP i WTA su prošle godine oduzeli bodove Wimbledonu, a sada su zaprijetili da će oduzeti i licence za turnire poput Queensa i Eastborna, pa je došlo do popuštanja.

Od ruskih igrača neće se tražiti da javno kažu da se protive ratu, ali će možda morati prije turnira da potpišu pravilnik o ponašanju – još se ne zna šta će tačno stajati u njemu, ali neće biti dozvoljeno nošenje ruske zastave niti pozitivno govoriti o Rusiji.

To kompromisno rješenje koje je predložio Wimbledon podržava i Vlada Velike Britanije, koja je stavila do znanja da neće blokirati aplikacije za dobijanje vize.

Danil Medvedev, Andrej Rublev, Karen Hačanov, Viktorija Azarenka, Arina Sabalenka… Ukupno trinaest Ruskinja i Bjelorukinja je u top 100 i sada će moći da igraju na slamu koji počinje 3. jula.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.