12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

EPBiH: Projekt Blok 7-450 MW TE “Tuzla” strateški interes Federacije BiH

JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo smatra da je Projekt Blok 7-450 MW TE “Tuzla” strateški interes Federacije BiH i podsjeća da su od donošenja Odluke o proglašenju javnog interesa i pristupanju pripremi i izgradnji elektroenergetskih objekata FBiH 2010. godine pa do danas, sve Vlade FBiH i svi sazivi Federalnog parlamenta kontinuirano podržali taj projekt u svim njegovim fazama, kao projkt koji je od strateškog interesa za FBiH i koji kao takav, nema alternativu.

– Opredjeljenje Federacije BiH za Projekt izgradnje Bloka 7-450 MW u TE “Tuzla” proisteklo je iz potrebe Federacije BiH za dugoročnim osiguranjem električne energije radi zadovoljenja vlastitih potreba, kao i pokrivanjem budućeg deficita električne energije i snage koji će nastati kao rezultat skorog gašenja postojećih termoblokova, te osiguranjem pozicije Federacije BiH na unutrašnjem i regionalnom tržištu električne energije – navodi EPBiH u saopćenju za javnost.

Iz ovog preduzeća podsjećaju da je Odlukom Vlade Federacije BiH nosilac aktivnosti na pripremi i izgradnji Bloka 7 JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, te navode kako se aktivnosti na pripremi izgradnje Bloka 7 okončavaju donošenjem Odluke Vlade FBiH o davanju garancije za Blok 7 i proslijeđivanjem seta dokumenata na odlučivanje Predstavničkom domu Federacije BiH.

- OGLAS -

– Odluka Vlade Federacije BiH o izdavanju garancije donesena je nakon Rješenja Vijeća za državnu pomoć BiH, zasnovanog na važećim zakonima BiH i donesenog uz poštivanje pravne stečevine Energetske zajednice – navodi se u saopćenju.

Iz EPBiH, istovremeno, navode kako je nakon žalbe nevladinih organizacija kojom je zatraženo ispitivanje postojanja državne pomoći, Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice, uputio je poslanicima Parlamenta Federacije BiH pismo pozivajući ih da izdatu garanciju ne usvoje jer ona, kako je naveo „može da sadrži nelegalnu državnu pomoć“.

– Gospodin Kopač je ovakvim direktnim obraćanjem poslanicima u Parlamentu, izašao iz okvira svojih nadležnosti, prekršivši ustaljene procedure utvrđene Ugovorom o Energetskoj zajednici, čiji je potpisnik BiH – navodi se.

Iz EPBiH ističu kako izkazivanje podrške Projektu Blok 7 odobravanjem Odluke o izdavanju garancije Federacije BiH u Parlamentu FBiH ne može prouzrokovati nastanak bilo kakvih štetnih posljedica za Bosnu i Hercegovinu.

– Štetne posljedice za Federaciju BiH i državu BiH bit će neizbježne u slučaju odustajanja od Projekta koji je proglašen javnim interesom i koji je od krucijalne važnosti za stabilnost elektroenergetskog sektora i energetsku nezavisnost Federacije BiH i države BiH – navodi se u saopćenju.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA