12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Izetbegović: Iz Francuske je otišlo više boraca na ratišta nego iz BiH

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ocijenio je kao tešku i neutemeljenu izjavu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da je “BiH tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku“.  

– Iz Francuske je otišlo pet, ako ne šest puta više boraca na sirijska ratišta nego iz BiH. U BiH se taj problem definitivno rješava. Mi smo donijeli potpune strategije, članica smo koalicije koja se vrlo uspješno hrve sa tim problemom. U zadnje četiri godine niko iz BiH nije otišao na strana ratišta i sedam osoba se vratilo, od kojih u ovoj godini samo jedna, tako da se definitivno može konstatirati da smo se mi s tim problemom ishrvali i da ga francuski predsjednik na ovakav način vraća u BiH je zaista neutemeljeno – kazao je Izetbegović.

Izetbegović je, prenoseći stavove sa sjednice Predsjedništva SDA koja je još bila u toku, kazao da je ta stranka danas ponovo pozvala Ured visokog predstavnika (OHR) da se posluži modelom supervizora Raffi Gregoriana koji je prije 11 godina u Brčkom ukinuo isplate plata zastupnicima koji nisu uradili svoj dio posla i usvojili budžet.

- OGLAS -

SDA je pozvala OHR da isto uradi kada je riječ o Parlamentarnoj skupštini BiH i neodgovornom odnosu parlamentaraca. Posebno se to, dodao je Izetbegović, odnosi na parlamentarce iz SNSD-a koji nisu dosad dostavili niti prijedlog članova parlamentarnih komisija, a to je njihova izričita poslovnička obaveza.

Predsjedništvo SDA također je diskutovalo o VSTV-u koje je dopustilo da nevladina organizacija iz Srbije izvrši uvid u aktivne predmete ratnih zločina.

-Dakle, urađeno je nešto što je protivzakonito i protiv interesa ove zemlje i čime je nanesena ogromna šteta pravosudnom sistemu BiH. Smatramo da je neophodno da odgovorni u VSTV-u podnesu ostavke i da se protiv njih pokrene postupak – kazao je Izetbegović.  

U vezi s Revidiranom strategijom za procesuiranje ratnih zločina, SDA smatra da je nedopustivo da se predmeti sa A liste Haškog tribunala ne uključe.

– Insistirali smo da naši predstavnici u Vijeću ministara rade na tome, kao i da se napravi plan regionalne saradnje koji će onemogućiti da se ponavljaju stvari kakve smo imali ranije, da bijegom i odlaskom u susjedne zemlje odgovorni za najteža djela ratnog zločina izbjegnu krivičnu odgovornost, ili da imaju manje kazne nego što su izrečene u BiH – kazao je Izetbegović.

Govoreći o promociji knjige u organizaciji Ministarstva odbrane Republike Srbije, a u kojoj se negira zločin na Tuzlanskoj kapiji, Izetbegović je kazao da to predstavlja uvredu žrtvama, ali i jednu veoma lošu poruku Srbije prema BiH.

Predsjedništvo SDA je na današnjoj sjednici zatražilo da se brže reagira kada je riječ o migrantskoj krizi.

-Očekujemo od građana i institucija da se ne dočekaju ledeni dani sa migrantima na pločnicima – poručio je Izetbegović

Video: 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA