15.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Venecijanska komisija u svoje mišljenje uvrstila pravno obrazloženje Vlade Crne Gore

Venecijanska komisija danas je na svom sajtu objavila Mišljenje na Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti koje je usvojeno na plenarnoj sjednici Komisije u petak u Veneciji.

Vlada Crne Gore mišljenje Venecijanske komisije smatra veoma pozitivnim.

– Jer je sa najviše evropske stručne adrese nedvosmisleno potvrđeno pravo Crne Gore da zaštiti imovinu i kulturno blago koje pripada svim građanima i da obezbijedi da zakoni Crne Gore jednako važe za sve, na čitavoj teritoriji naše države – navedeno je u saopštenju Vlade.

- OGLAS -

Ponavljaju i da nijesu tačni navodi Mitropolije crnogorsko-primorske da je Vlada planirala „jednostrano preknjižavanje crkava“ i da je Venecijanska komisija svojim mišljenjem navodno osujetila tu namjeru Vlade, jer odredbe Prijedloga zakona o državnoj imovini nije podržala „na način na koji je željela, predlagala i očekivala vlada“.

– Istina je upravo suprotna – Venecijanska komisija je u svoje finalno mišljenje uvrstila upravo obrazloženje zakonske procedure za utvrđivanje imovinskih prava koje je članovima Venecijanske komisije zvanično dostavila Vlada Crne Gore nekoliko dana prije održavanja plenarne sjednice – saopšteno je iz Vlade.

Da je upravo formulacija iz obrazloženja Vlade prihvaćena i integralno uvrštena u Mišljenje Venecijanske komisije mogu da potvrde, kako navode, svi članovi Venecijanske komisije kojima je Vladino obrazloženje dostavljeno.

– Dakle, Vlada ima puno razloga da bude zadovoljna ovom preporukom Venecijanske komisije, jer je formulaciju preporuke sama predložila, a članovi Venecijanske komisije je gotovo jednoglasno prihvatili – navedeno je u saopštenju.

Zbog toga, kako navode žele još jednom da razuvjere predstavnike MCP i sve one koje je agresivna kampanja protiv Prijedloga zakona o slobodi vjeroispovijesti navela na pogrešan zaključak – “nema i ne može biti govora o bilo kakvoj namjeri Vlade da jednostrano preknjižava ili oduzima crkve – ako postoji bilo kakav imovinski spor u pogledu vjerskih objekata, on će biti rješavan primjenom važećih zakona, kao i u slučaju svih drugih imovinskih sporova”.

– Vlada je spremna da uvaži preporuke iz Mišljenja Venecijanske komisija i ne smeta joj ni najmanje ako ga i Mitropolija crnogorsko-primorska sada doživljava kao poželjno i prihvatljivo. Naprotiv, veoma je dobro da upravo stručno mišljenje tijela koje je najviši evropski autoritet za pitanja demokratije i ljudskih prava bude tačka približavanja stavova o ovom važnom društvenom pitanju. Vjerujemo da objava ovog važnog dokumenta treba da označi prekid javne kampanje koja se vodi protiv Prijedloga zakona i povratak na argumentovani stručni dijalog u cilju donošenja dobrog i pravednog zakona u korist svih građana Crne Gore – zaključeno je u saopštenju Vlade.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA