15.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Ministar obrane Hrvatske: Oštre sankcije u slučaju trojice vojnih pilota

Ministar obrane Hrvatske Damir Krstičević kazao je novinarima da je naložio formiranje posebnog povjerenstva koje do 2.prosinca treba dovršiti istragu i predložiti mjere u slučaju trojice vojnih pilota instruktora Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji su pod istragom vojnih i civilnih vlasti da su osobu koju se dovodi u vezu sa švercom oružja preobukli u vojnu uniformu, uveli u vojnu bazu i poveli sa sobom na ranije planirani let helikopterom.

Policijskom pretragom njihovih domova, poslovnih prostora, vozila i plovila pronađeno je gotovo 8.000 komada municije vojnog porijekla, izvijestila je Nova TV.

Krstičević je izrazio žaljenje zbog slučaja, uputio ispriku hrvatskoj javnosti i najavio oštre sankcije. „Svaki ovaj pokušaj ima svoje ime i prezime. zalažem se za nultu stopu tolerancije za nevojničko i nestegovno ponašanje. Kroz sustav i stegovne postupke svi zajedno se trebamo obračunati sa ovakvim pojavama. Ovakve ćemo ljude istjerati iz sustava“, najavio je ministar Krstičević u izjavi novinarima u četvrtak ujutro.

- OGLAS -

Letiz baze u Zemuniku pored Zadraobavljen je pred dva mjeseca, a zadarska policija je izišla sa detaljima nakon pretresa kod trojice pilota. ”Kod njih je pretragom doma, poslovnih prostora, osobnih vozila i plovila pronađena veća količina streljiva vojnog podrijetla”, kazala je za Novu TV glasnogovornica Policijske upraveIvana Grbin.

Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru policija je podnijela kaznene prijave zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade, ali i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari. Osoba koju se dovodi u vezu sa švercom oružja puštena je na slobodu „uz mjere opreza“, a na tu odluku se Državno odvjetništvo žalilo.

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Mato Mikić za Novu TV je izjavio da su „tri djelatne vojne osobe prekršile vojnu stegu“, ali da u helikopteru nije prevoženo nikakvo naoružanje.

”Jedan dio izvješća znam i, kao što sam već rekao, poduzeo sam određene korake u smislu sigurnosti i zaštite vojnih objekata”, kazao je Mikić. Pilotima prijeti stegovni postupak pred Vojno-stegovnim sudom. ”Oni su udaljeni iz letačke službe i uskraćena su im određena materijalna prava koja su vezana za letački dodatak”, dodao je Mikić.

Zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH Drago Matanovićna novinarsko pitanje je li municija iz skladišta Hrvatske vojske, kazao je kako do završetka kompletnog pregleda skladišta ne želi ništa prejudicirati.

U slučaju da im se utvrdi krivica, oštru reakciju najavljuju i iz ureda predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koja je po funkciji vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA