Sport
Veliki doping-skandal: Suspendovana jedna od najboljih teniserki svijeta Tridesetjednogodišnja Rumunka je u trenutku suspenzije bila deveta teniserka planete, a na US Openu je dala dva uzorka, A i B i pozitivnim se ispostavio ovaj prvi.
#

Rumunska teniserka Simona Halep suspendovana je uvjetno na ovogodišnjem US Openu.

Bila je pozitivna na supstancu Roksadustat, a Halep je ranije objavila da završava svoju tenisku sezonu. Nju je suspendovala Međunarodna agencija za integritet u tenisu, na osnovu člana 7.12.1 teniskog antidoping programa.

Tridesetjednogodišnja Rumunka je u trenutku suspenzije bila deveta teniserka planete, a na US Openu je dala dva uzorka, A i B i pozitivnim se ispostavio ovaj prvi.

Spomenuta supstanca je zabranjena na listi Svjetske antidoping agencije (WADA) za 2022. godinu, a Halepova je tražila testiranje i drugog uzorka koji je omogućila.

Testiranjem je potvrđen nalaz iz uzorka A, pa je teniserki zabranjeno da se takmiči na turnirima koju organizuju vodeća tijela svjetskog tenisa u narednom periodu.

Halep je bila prva teniserka svijeta 2017., ima 24 titule u karijeri, a pobjeđivala je i na Grand slamovima, u Londonu i Roland Garrosu. U Australiji je igrala finale, a u New Yorku polufinale.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.