Sport
Veliki raskol u tenisu. Nadal i Federer ustali protiv Đokovića Novak Đoković je u subotu osvojio Western & Southern Open u New Yorku i odmah nakon njega odradio sastanak sa 60 do 70 kolega na stadionu Billie Jean King, gdje u ponedjeljak starta US Open.
# Twitter

Novak Đoković je u subotu osvojio Western & Southern Open u New Yorku i odmah nakon njega odradio sastanak sa 60 do 70 kolega na stadionu Billie Jean King, gdje u ponedjeljak starta US Open.

Razlog sastanka je bio stvaranje Udruge profesionalnih teniskih igrača koja je zasebno tijelo neovisno o ATP-u. Iz tog je razloga Novak Đoković formalno istupio iz ATP-ova igračkog vijeća u kojemu su ostali Roger Federer i Rafael Nadal.

U polariziranom svijetu muškog tenisa tenzija je sve više, a Đokoviću i društvu cilj je stati na stranu tenisača izvan prvih 100 na ATP ljestvici koji zarađuju puno manje novca od njihovih najboljih kolega. Cilj je pravednija distribucija novca, prvenstveno s Grand Slam turnira.

"Pročitao sam u ATP-jevu pismu kako oni ne mogu surađivati s ovom udrugom. Moram reći da se ne slažem s time. Mi smo legalno 100 posto sigurni i dopušteno nam je napraviti igračku udrugu. Ne tražimo bojkote i nećemo formirati paralelne tourove. Ovo je važan korak za igrače i sport", kazao je Đoković čija je desna ruka kanadski tenisač Vasek Pospišil.

Na društvenim mrežama bilo je i nezadovoljnih, a prvi je svoje nezadovoljstvo iskazao Rafael Nadal.

 

"Svijet živi u teškoj i kompliciranoj situaciji. Osobno vjerujem kako su ovo vremena za mirnoću i rad svih nas u istom smjeru. Vrijeme je za ujedinjenost, a ne odvajanje. Ovo su trenuci u kojima možemo ostvariti velike stvari ako je svijet tenisa ujedinjen", napisao je Španjolac na Twitteru, a njegovu objavu podijelio je Roger Federer uz komentar.

"Slažem se. Ovo su izazovna i nesigurna vremena, ali vjerujem da je važno za nas igrače da ostanemo ujedinjeni i kao sport popločimo najbolji mogući put naprijed."

Igrači koji su osnovali udrugu nezadovoljni su djelovanjem predsjednika ATP-ova vijeća Andree Gaudenzija, također bivšeg tenisača. On ima odlučujući glas u svim odlukama vijeća jer s jedne strane sjede tri predstavnika igrača, a s druge tri predstavnika turnira.

Gaudenzi je na poziciji tek šest mjeseci, a u očima igrača pokazao je nesposobnost za vrijeme najveće koronakrize kada većina igrača nije imala prihode, a on je uredno dobivao plaću.

Đoković i društvo su prodrmali teniski svijet, a epilog cijele situacije još je jako daleko.

(Index.hr)

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.