2.7 C
Sarajevo
26.04.2024

Trampova kandidatkinja za Vrhovni sud odbila da se izjasni o istopolnim brakovima

Kandidatkinja predsjednika Donalda Trampa za Vrhovni sud Ejmi Koni Beret u utorak je na saslušanju pred Senatom rekla da njena vjerska uvjerenja neće utcati na njene odluke te je odbila reći jesu li su neke značajne presude poput legalizacije abortusa ili istospolnog braka pravilno donesene, prenosi Hina.

Republikanski predsjednik nominovao je 26. septembra 48-godišnju Baret kako bi naslijedila preminulu liberalnu sutkinju Rut Bajder Ginzberg.

Demokrate insistirale da se Beret izjasni o ObamaCare-u

Demokratski zastupnici u 22-članom senatskom Odboru za pravosuđe insistirali su i da se izjasni o zakonu o pristupačnom zdravstvu bivšeg predsjednika Baraka Obame, tzv. ObamaCareu, i zaštiti pacijenata s hroničnim zdravstvenim problemima, uvjereni da ga Baret ne bi podržala.

- OGLAS -

Suočena s pitanjima, Baret se nije htjela izjasniti bi li se, što se tiče slučaja ObamaCare, povukla iz te rasprave, kao što to traže demokrate, rekavši samo da to nije pitanje na koje može odgovoriti načelno.

Pojasnila je da je novo saslušanje u slučaju ObamaCare zakazano za 10. novembar i da se radi o različitom pravnom pitanju u odnosu na dvije prethodne odluke Vrhovnog suda s tim u vezi, koje je svojevremeno kritikovala.

Odbila je da odgovori kako će se postaviti prema novom slučaju, a radi se o zahtjevu predsjednika Trampa i saveznih država s republikanskim vlastima da se Obamin zakon iz 2010. poništi.

Izbjegavala se izjasniti o abortusu i istospolnom braku

Na pitanje o zakonu o abortusu iz 1973. Baret je kazala da bi, kao i u drugim pravnim slučajevima, razmotrila više činilaca.

“Obećavam da ću u bilo kojem slučaju, bez obzira radi li se o abortusu ili nečem drugom, slijediti zakon”, rekla je Baret.

Na pitanje demokrata smatra li da je odluka Vrhovnog suda iz 2015. kojom je legalizovan istospolni brak pravilno donesena, odgovorila je da “nema nikakvu agendu”.

“Želim jasno dati do znanja da nikada nikoga nisam diskriminisala na temelju polnog opredjeljenja i da nikada ne bih to učinila”, rekla je Baret.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA