Nauka i Tehnologija
Abbottov test za COVID-19 u obliku kreditne kartice koštat će 5 dolara Američka agencija za lijekove odobrila je još jedan brzi test za koronavirus, najjednostavniji, najbrži i najjeftiniji do sada, koji radi uz pomoć mobilne aplikacije
# Abbott

Američka agencija za lijekove (FDA) odobrila je medicinskoj kompaniji Abbott proizvodnju novoga testa za COVID-19. Njihov novi BinaxNOW COVID-19 Ag Card je antigen test koji može dati rezultate za samo 15 minuta, i to bez kompliciranih aparata, samo uzimanjem brisa iz nosa. Isti se aplicira na maleni karton, veličine kreditne kartice, a rezultat je vidljiv na samoj kartici nedugo nakon testiranja – na sličan način kao što to čine javno dostupni testovi za trudnoću.

Test otkriva prisutnost proteina karakterističnih za virus SARS-CoV-2, a ispitivanja su pokazala da je precizan u 97,1% slučajeva, kada pokazuje pozitivan rezultat kod ljudi koji imaju virus, unutar sedam dana od pojave prvih simptoma.

S točnošću od 98,5% ovaj će test detektirati one koji virus u sebi ne nose. Možda i najbolje od svega, Abbott planira proizvoditi i do 50 miliona ovakvih testova mjesečno, uz prodajnu cijenu od samo 5 dolara po komadu. Proizvodnja bi trebala biti pokrenuta u oktobru.

I test i aplikacija

Uz BinaxNOW karticu testirani će građani moći preuzeti i Abbottovu mobilnu aplikaciju NAVICA. Ona će korisnicima poslužiti kao "digitalna putovnica". Oni koji dobiju negativan test putem aplikacije će to moći potvrditi nadležnima, poslodavcima i svima drugima koji će zahtijevati predočenje svježeg negativnog testa.

Video: 

 

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.