6.6 C
Sarajevo
24.04.2024

Dodik: RS nije za igranja

Kazao je kako je činjenica da je incijativa SDA o promjeni naziva RS osudili svi pa i oni u bošnjačkim intelektualnim krugovima. Incijativa je naišla i na osude lidera nekih stranaka, što dokazuje njenu besmislenost.

“Podržavam sve što je slovo Dejtona, a to ne znači BiH kakvu je kreirao Bakir Izetbegović, njegov otac i drugi koji su pridobili visokog predstavnika da u njihovo ime krši međunarodno pravo. Takva BiH nije prihvatljiva i nikada neće biti”, rekao je Dodik.

On kaže da ne može da prođe današnja tvrdnja lidera SDA Bakira Izetbegovića da Republika Srpska sprovodi aparthejd.

- OGLAS -

“To je nešto što vrijeđa sve i govori o njegovoj mržnji prema svemu što je srpsko, što nosi srpski predznak. Ovde se radi o spasavanju ili pozicioniranju Bakira Izetbegovića i SDA na jednoj novoj osnovi koja ne može da prođe i niko se ne može igrati Republikom Srpskom”, naveo je Dodik.

Podsjetio je i da u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH od potpisivanja Dejtonskog sporazuma do danas nije popunjen Klub Srba.

“Izetbegović prigovara na ravnopravnost, iako u RS od šest najvažnijih funkcija dvije pripadaju Bošnjacima, a neka pokaže gdje u FBiH od šest ključnih funkcija ima Srba. Oni su naučili na podaništvo međunarodnom faktoru i da sve ostvare u Srpskoj i kod Hrvata koje su majorizovali i sada to pokšavaju sa Srpskom, što ne može proći”, rekao je Dodik.

Objasnio je i da je njegovo prisustvo u Sarajevo izvazvalo revolt kod pojedinih političara.

“Kao traži se da se promijenim. Sve što traže kontra ću uraditi. Oni su naučili da iza sebe uvijek imaju OHR koji ništa posebno nije rekao u saopštenju. Kada ja progovorim, onda kažu da rušim Dejton. Izetbegović je naučio da međunarodne institucije budu na njihovoj strani, sramno je ponašanje OHR-a”, naveo je Dodik.

Izetbegović prema njegovim riječima ima očigledan razloga za nervozu, pa čak i kod izbora glavnog tužioca BiH.

“Oni u Sarajevu, kad god im nešto fali, upotrijebe moje ime. Izetbegović treba da pokuša da pomogne svom narodu, a ne da Sarajevo bude najzagađeniji grad u svijetu. Mogao bi nešto da uradi, a ja sam spreman da pomognem. Oni misle da je uspjeh Bosne, ako Srpsku uvrijede i nešto prevare i na tom egzistiraju i zato BiH nema šansu”, poručio je Dodik.

RS ima jasne stavove. Što je znak da Bosna i Hercegovina može krenuti stopama europskih integracija, no ipak je protiv članstva u NATO-u. O tome kaže Dodik nema dalje diskusije.

“Naučili smo da prihvatanje diskusije znači prevaru od njih i međunarodne zajednice. Jasno smo rekli: o NATO-u se ne razgovara i ne može biti na dnevnom redu ovo pitanje”, rekao je Dodik.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA